MG+MSUM

Čto delat? | Izločeni. V nevarnem trenutku
15. april 2016 — 22. maj 2016
#

Čto delat? (Kaj delati?) 

Izločeni. V nevarnem trenutku

Video, 56 min, 2014

(Čto delat?, 2003, Sankt Peterburg, Rusija)

 

Skupino Čto Delat sestavljajo umetniki, kritiki, filozofi in pisci iz Sankt Peterburga, Moskve in Nižni Novgoroda. Skupina se ukvarja z raznolikimi dejavnostmi – njeni člani snemajo filme, izvajajo gledališke predstave, izdajajo časopis, vodijo Šolo za angažirano umetnost in organizirajo razprave in izobraževalne programe po vsem svetu. Njihov ustvarjalni pristop temelji na združevanju politične teorije, umetnosti in aktivizma, kar se v delu izraža v izrazito kritičnem pogledu na svet okoli njih. Eden glavnih žanrov, v katerih dela skupina, je družbeni muzikal, ali v brechtovski terminologiji spevoigra, v kateri igralci odigrajo najbolj kritična aktualna vprašanja. Praviloma je glavna pripoved dela nek določen zgodovinski dogodek, ki ga umetniki podvržejo analizi in interpretaciji ter s tem gledalcem ponudijo nov pogled na nedavno zgodovino.

 

Film Izločeni. V nevarnem trenutku temelji na gledališki predstavi članov Šole za angažirano umetnost. Tematsko se delo navezuje na nedavne družbene razmere v Rusiji – neuspeh državljanskih iniciativ, vladno represijo in vsesplošni občutek depresije, ki je zajel ljudi. Zaprti prostor, v katerem se odvija dogajanje, vzbuja občutek klavstrofobije, ki je ohromila javni prostor s strahom. Nespremenljivost politike, zatrto upanje in brezplodna pričakovanja, o katerih govorijo gledalci, se kažejo tudi v njihovih gibih in kretnjah, ki podajajo občutek kolektivnega družbenega telesa, obremenjenega s čustvi. 

 

Koncept filma, oblikovanje in montaža: Olga Jegorova (Čaplja) in Dmitrij Vilenski

Režija: Olga Jegorova (Čaplja)

Koreograija: Nina Gasteva in Mihail Ivanov

 

Narejeno s podporo Secession (Vereinigung bildender KunstlerInnen Wiener Secession); Kunstbunker — Forum fur zeitgenossische Kunst Nuremberg: in Fundacao Bienal de Sao Paulo

Z dovoljenjem umetnikov

 

________________________________

Delo Izločeni. V nevarnem trenutku je nova pridobitev v zbirki Arteast 2000+ in prvi skupni odkup v okviru Internacionale. Odkupila sta ga Moderna galerija (Ljubljana, SI) in Van Abbemuseum (Eindhoven, NL).