MG+MSUM

2005-2015 | Pei-Ying Lin, Špela Petrič, Dimitris Stamatis, Jasmina Weiss: PSX Consultancy
Raziskovalni interdisciplinarni projekt, 2015
#
#
#
#
#

Pei-Yin Lin (TW), Špela Petrič (Slovenija), Dimitrios Stamatis (Grčija), Jasmina Weiss (SI): PSX Consultancy

Raziskovalni interdisciplinarni projekt, 2015

 

 

V okviru projekta PSX Consultancy  snujemo dodatke za različne rastlinske vrste, ki naj izboljšajo naravne reproduktivne procese dane stranke. Z drugimi besedami, delamo spolne igračke za rastline.

 

PSX Consultancy je zavajajoče čudaški projekt, ki prevprašuje spreminjajočo se paradigmo razmerja med človeškim in ne-človeškim. Z uporabo kulturnih okvirov, ki določajo, kako ljudje razumemo sami sebe in svoje okolje, – znanosti, oblikovanja in umetnosti – improviziramo oblikovalska orodja, s katerimi problematiziramo antropocentrično perspektivo, da bi lahko razmišljali v imenu rastlin. Koncepti, ki jih proizvaja interdisciplinarna ekipa oblikovalcev, umetnikov in znanstvenikov, temeljijo na znanosti in so prežeti z ironijo; njihovo gonilo je oblikovanje, podani pa so na igriv način.

 

Ker rastlinske stranke o svojih potrebah molčijo, smo se pri iskanju dodatkov, katerih namen bi bil razumljiv in ki bi spodbujali k razmišljanju, zanašali na znanstveno vednost o rastlinski biologiji ter na oblikovalske metodologije. Kaj se zgodi, ko si umetniška motivacija prilasti oblikovanje, ki se osredotoča na človeka, in ga uporabi za rastlinske stranke?

 

Rezultat tega interdisciplinarnega pristopa so kritiški diskurzivni predmeti, ki se izdajajo za spolne igrače; ti predmeti so v samem temelju paradoksalni in absurdni, vendar izražajo naše prizadevanje, da bi – “z vsemi možnimi sredstvi” – resnično dojeli ne-človeško. Prek hibridnega raziskovanja vzporednic med rastlinskimi in človeškimi reproduktivnimi strategijami razkrivamo področje bio-logike in sprožamo etični diskurz, povezan s postantropocentrizmom. Naši motivi, biološke zahteve strank in bio-logika posameznih “spolnih igrač” so pojasnjeni v priloženi knjižici.

 

Instalacija 3D-tiskanih prototipov skupaj z rastlinskimi strankami je le eden od sadov tega na procesu temelječega projekta. Prav toliko je pomembno tudi dejavno sodelovanje javnosti v obliki delavnic in pogovorov med predstavniki različnih kulturnih tradicij; tako se naša zbirka rastlin in njihovih spolnih igrač nenehoma širita, občinstvo pa je vabljeno, da v duhu raziskuje izkušnje ne-človeškega.

 

Kolofon:

Kolaborativni projekt smo razvili v okviru teme “Oblikovanje življenja” na BIO50, Bienalu industrijskega oblikovanja 2014 v Ljubljani. Podprli so ga MAO, Muzej arhitekture in oblikovanja Ljubljana, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo Republike Kitajske (Tajvana) in Nacionalni sklad za kulturo in umetnost Republike Kitajske (Tajvana).

 

______________________________

Spletna stran projektapsx-consultancy.com

Pei-Ying Lin (Tajvan) (1986) je umetnica, oblikovalka in programerka. Na Nacionalni univerzi Tsinghua na Tajvanu je diplomirala iz ved o življenju ter računalniških ved in kulturnih študij, magistrirala pa je iz oblikovalskih interakcij na Kraljevem kolidžu za umetnost in arhitekturo Univerze v Cambridgeu. Zanima jo predvsem spajanje znanosti in človeške družbe prek umetniških prijemov. Trenutno vodi bioumetniško skupnost na Tajvanu.

 

Špela Petrič (Slovenija) (1980) je diplomirana biologinja in magistra umetnosti. Kariero je začela kot raziskovalka na podočju biokemije. Ker pa jo je zanimal kontekst proizvajanja znanja in njegovi kulturni učinki, se je vpisala na magistrski študij transmedialnosti na umetnostni akademiji LUCA v Bruslju. Od leta 2011 se kot umetnica-raziskovalka ukvarja z živimi sistemi. V svoji umetniški praksi povezuje naravoslovje, nove medije in performans.

 

Dimitrios Stamatis (Grčija) (1983) je oblikovalec. Študiral je industrijsko in grafično oblikovanje; delal je v Atenah, Londonu in Hangzhouju, kjer je oblikoval izdelke za vrsto različnih industrijskih panog. Trenutno deluje kot samostojni oblikovalec (leavenlab.com) in raziskuje, kako lahko oblikovanje prispeva k sprožanju pozitivnih sprememb.

 

Jasmina Weiss (Slovenija) (1963) je oblikovalka in notranja oblikovalka, magistra arhitekture in oblikovanja. Deluje na različnih področjih (v kulturi, modi, v znanostih – filozofiji, psihologiji, biologiji, ekologiji …), ki so povezana z oblikovanjem, arhitekturo in umetnostjo.