MG+MSUM

2005-2015 | Marjetica Potrč: New Orleans
Diptih št. 2 iz serije 4 diptihov New Orleans, 2007
#
#

Marjetica Potrč: New Orleans
Trije od štirih diptihov: originalne risbe, črnilo na papirju in sitotisk, 2007

 

 

New Orleans je serija štirih diptihov, ki združujejo fotografije in risbe. S fotografijami mokrišč in risbami diptihi prikazujejo soodvisnost med vodo in mestom New Orleans. Fotografije kažejo pogrezajoče se ozemlje tega območja, risbe pa razmišljajo o vlogi skupnosti, demokracije in trajnostne samooskrbe v 21. stoletju. Risbe temeljijo na arhetipskih podobah – glava, vaza, drevo in cvetlica – v kombinaciji s pisanim besedilom. Besedilo sopostavlja strategije skupnosti v krajih, ki sem ji raziskovala v zadnjih letih: New Orleans, zahodni Balkan, Acre v Amazoniji in Barefoot College v Indiji. Vsem je skupna njihova lastna reinvencija, potem ko je modernizem dvajsetega stoletja odpovedal. Diptihi New Orleans so nastali kot del mojih raziskav v okviru štipendije Vera List Center for Art and Politics na New School v New Yorku leta 2007.

 

 

Marjetica Potrč: New Orleans — Povratek k arhetipom

 

Vrstica na risbi pravi: »Po mednarodnem slogu – arhitekturni arhetipi. Razumemo jih. To je naše lokalno znanje.« Izjava se nanaša na shotgun hišo, ljudsko arhitekturo New Orleansa, h kateri se prebivalci spet vračajo kot k uveljavljeni arhitekturni tipologiji po razdejanju, ki ga je povzročil orkan Katrina. Risba prikazuje razkošno pričesko mlade ženske in izrisuje nekatere od strategij, ki so se uveljavile pri ponovni izgradnji družbe v poorkanskem New Orleansu, ter konkretno raziskuje napetosti med zaprtimi in odprtimi družbami. Strategije so dodatno prikazane z različnimi arhitekturnimi tipologijami iz Amazonije in z zahodnega Balkana, ki sem jih raziskovala v zadnjem času.

 

Zbirka: Lah, Ljubljana

 

______________________________

Marjetica Potrč je umetnica in arhitektka, ki živi v Ljubljani in Berlinu. Z delom se je predstavila na razstavah po vsej Evropi in obeh Amerikah, med drugim na Bienalu v São Paulu (leta 1996 in 2006) in Beneškem bienalu (v letih 1993, 2003 in 2009). Njeni in situ projekti temeljijo na participativnem oblikovanju; med njimi so Suho stranišče(Caracas, 2003), Kuhar, kmet, njegova žena in njihov sosed (Stedelijk Goes West, Amsterdam, 2009), Med vodama:skupnostni vrt ob Emscherju (Emscher Kunst, Essen, 2010 in 2013) in Théâtre Evolutif(Evento 2011, Bordeaux, 2011). Prejela je številne nagrade in delovne štipendije, med drugim nagrado Hugo Boss (2000) in štipendijo Vera List Center for Arts and Politics Fellowship na The New School v New Yorku (2007). Od leta 2011 poučuje na Univerzi za likovno umetnost/HFBK v Hamburgu.

 

Umetničina spletna stranwww.potrc.org