MG+MSUM

2005-2015 | Polonca Lovšin: Zakaj so slovenske hiše videti tako
Videoanimacija, 7:19 min, KUD Obrat, 2007
#

Polonca Lovšin: Zakaj so slovenske hiše videti tako

Videoanimacija, 7:19 min, KUD Obrat, 2007

 

 

V Sloveniji živi v mestih samo 50 % prebivalstva. V dugih razvitih državah jih živi okrog 80 %. Največje priseljevanje v mesta pri nas se je zgodilo med leti 1950 in 1980, ko se se ljudje s podeželja in migranti iz drugih republik Jugoslavije preselili v mesta in začeli delati v tovarnah. V teh 30 letih je število urbanega prebivalstva naraslo s 26% na 49 %. To je skoraj toliko, kot je urbanega prebivalstva danes.

 

V sredini 60. let se je tudi moj oče s podeželja preselil v Ljubljano in si na robu mesta začel graditi hišo. Hiša je rasla z leti in se spreminjala skladno z rastjo družine in iznajdljivostjo očeta, kako zaslužiti in privarčevati denar. Razvil je vzporedno ekonomijo, ki je bila neposredno vezana na hišo.

 

Videoanimacija, narejena na podlagi raziskave paralelnih ekonomij

Glas: Polonca Lovšin

Prevod v angleščino: Rawley Grau

Projekt je podprl: KUD Obrat

 

______________________________

Polonca Lovšin (1970) je arhitektka in umetnica, ki se v svojem delu osredotoča na samoorganizirane iniciative in alternativne oblike delovanja v arhitekturi in urbanizmu. Je soustanoviteljica društva KUD Obrat s katerim razvija večleten projekt skupnostnega vrta Onkraj gradbišča (Ljubljana, 2010-danes). Med pomembnejšimi samostojnimi predstavitvami so Gibanje za javni govor, Trg svobode Maribor, UGM Maribor (2015),  Zemlja, voda, vrt , svoboda, Prepih v MSUM, Ljubljana (2015)  in Elektrisierende Träume/ Electrified Dreams v Kunstverein Gera v Nemčiji (2011). Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini in je dobitnica različnih štipendij, nagrad in umetniških rezidenc.

 

Umetnikova domača stranwww.lovsin.org