MG+MSUM

2005-2015 | Staš Kleindienst: Prva dekada / Druga dekada / Tretja dekada
Slika, alkid na platnu, 2013 / 2103 / 2014
#
#

Staš Kleindienst: Prva dekada / Druga dekada / Tretja dekada 

Slika, alkid na platnu, 2013 / 2013 / 2014

 

 

Prva dekada, 2013

Prva dekada je del trilogije slik (Dekade), ki se ukvarja z različnimi izjemnimi stanji, ki so vzpostavljena za nadzor družbenih, političnih ali ekonomskih prostorov ter za njihovo izkoriščanje. Prva slika se osredotoča na diskurz varnosti kot pretvezo za vojaške intervencije, ki odpirajo prostor za neokolonialno izkoriščanje in proizvajajo fizično nasilje ter pogoje za odvisnost koloniziranih od zahodnih finančnih institucij.

 

Druga dekada, 2013

Druga dekada se osredotoča na izredno stanje, ki izhaja iz gospodarske krize. Ta prek diskurza kolektivnega varčevanja proizvaja pogoje za radikalno osiromašenje družbenega prostora in pravic, obenem pa – v tem je podobna neokolonizaciji tretjega sveta – ustvarja tudi pogoje za ekonomske intervencije iz finančnih centrov.

 

Tretja dekada, 2014

Tretja dekada trilogijo Dekade popelje v distopičen scenarij izrednega stanja, ki neposredno zadeva človeški um in ga sili, da ravna v skladu z režimsko interpretacijo svobode. Družbeni prostor je razzgodovinjen in depolitiziran, kar ustvarja okoliščine, v katerih lahko apolitični jaz na deklarativni ravni zastavlja lastne individualne zahteve, nobenega prostora pa ne dopušča za kolektivnno prizadevanje, ki bi lahko proizvedlo družbeno nasprotje. Slika kot taka se navezuje na deklarativni in apolitični prostor sodobnih družbenih medijev.

 

______________________________

Staš Kleindienst (r. 1979) je leta 2009 magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V svojem delu raziskuje izvor, reprezentacijo in naturalizacijo oblasti. V tem kontekstu ga zanimajo tudi mehanizmi v ozadju sistema sodobne umetnosti, še posebej produkcija vrednosti in vmeščanje umetniške produkcije znotraj zgodovinskih kontekstov in diskurzov. Deluje predvsem v mediju slikarstva, risbe in videa. Leta 2014 je dobil nagrado skupine OHO. Živi in dela v Ljubljani.

 

Umetnikova domača stranstaskle.tumblr.com