MG+MSUM

2005-2015 | Aleksandra Vajd in Hynek Alt: Brez naslova (luči v ateljeju)
Analogna povečava iz barvnega negativa, različne dimenzije, 2012
#
#

Aleksandra Vajd in Hynek Alt: Brez naslova (luči v ateljeju)

Analogna povečava iz barvnega negativa, različne dimenzije, 2012

 

 

Aleksandra Vajd in Hynek Alt se ukvarjata z upodobitvijo razlike med realnim in prevzetim prostorom v fotografiji. Pogosto ti projekti obravnavajo idejo abstrakcije v fotografiji in raziskujejo indeksikalno razmerje med realnostjo in njeno podobo, čeravno ni mogoče razkriti kaj je to, kar prikazuje. Pogosto uporabljata podobno generično vsebino, kajti želita ustvariti odprto situacijo, znotraj katere je mogoče najti številne ravni razumevanja.

 

Cilj je ustvarjanje splošno urejene situacije s pomočjo raznih pristopov fotografske prezentacije, ki v najboljšem primeru služi kot povod za gledalčeve interpretacije.

 

Center njunega zanimanja je reflektiven odnos do fotografije, ki od gledalca zahteva, da se zave njenih omejitev in pristojnosti, hkrati pa populistično ohranjata sposobnost fotografije, da slavi vidni svet v sugestivnih in obrtniško dovršeno izdelanih podobah

 

______________________________

Aleksandra Vajd in Hynek Alt sta diplomirala in magistrirala iz fotografije na Fakulteti za film in televizijo (FAMU). Delujeta kot predavatelja, kot umetniški tandem, obenem pa razvijata tudi samostojne projekte. Svoje delo sta predstavila na številnih razstavah v Sloveniji, na Češkem, v Avstriji, Franciji, Nemčiji, ZDA, na Japonskem ... Od leta 2008 vodita Fotografski atelje na praški Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje. Od leta 2013 ju predstavlja galerija Drdova.