MG+MSUM

2005-2015 | Vesna Bukovec: Ali me nočete, ker sem kritična
Serija 16 risb, tuš na papir, 2012
#
#

Vesna Bukovec: Ali me nočete, ker sem kritična

Serija 16 risb, tuš na papir, 21 x 29,7 cm, 2012

 

 

Delo izpostavlja paradoksni položaj današnje ženske, ki v različnih življenjskih situacijah v družbi še vedno pogosto naleti na neodobravanje in odpor. Stereotipne identitetne vloge in njihova (ne)sprejemljivost so tudi danes pogojene z moškim pogledom, ki vpliva na splošno sprejeta družbena merila obnašanja ali statusa. Uporabila sem različne klišejske podobe žensk, ki so povzete po fotografijah iz spletnih »stock image« arhivov, iz katerih črpajo mediji in oglaševalci.

 

Serijo je navdihnil strip Tinza, ki ga je Marko Pogačnik leta 1969 objavil v reviji Problemi, št. 83-84. V času seksualne revolucije je avtor s stališča moškega obravnaval vidni »subjekt ženske« in v stripu na programiran elementarističen način obravnaval klišeje, potrošniško vedenje in imaginarne konstrukte poželenja.*

 

Zapeljiva gola ženska v Pogačnikovem stripu se sprašuje, ali je nočemo, ker ljubi avione, prostituke, generale, tiskovne konference, steklena očesa itd. Ženske v mojih risbah pa ugotavljajo, da jih nočemo, ker so noseče, naivne, depresivne in hočejo višjo plačo.

 

*Miško Šuvaković, Skrite zgodovine skupine OHO, Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana, 2009, str. 82

 

______________________________

Vesna Bukovec (1977, Ljubljana) je leta 2002 diplomirala iz kiparstva in leta 2006 zaključila magistrski študij na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Deluje kot samostojna avtorica in v okviru umetniške skupine KOLEKTIVA (z Metko Zupanič in Lado Cerar). Ustvarja v različnih medijih (risba, video, instalacija) in pri tem uporablja različne postopke (raziskava, apropriacija, participacija idr.). Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v lokalnem in mednarodnem prostoru.

 

Umetničina domača stranwww.vesna-bukovec.net