MG+MSUM

2005-2015 | Minna Henriksson: Ljubljana Notes
Risba, 2008
#

Minna Henriksson: Ljubljana Notes

Risba, 2008

 

 

Pomladi leta 2008 je Minna Henriksson na povabilo Galerije Kapelica preživela dva meseca v Ljubljani kot gostujoča umetnica. Čas je izrabila za spoznavanje ljubljanske umetniške scene, in sicer preko zgodb, ki jih je slišala od novih znancev. Rezultat njenega dela je risba, ki predstavlja vtise, ki si jih je ustvarila o sceni kot zunanja oseba brez predhodnega poznavanja razmer. Prikazuje tudi številne od najbolj žgočih tem, ki so pestile sceno v tistem času, in razne medsebojne odnose med njenimi udeleženci, tako poklicne kot osebne. Glede na to, da so bili podatki zbrani v neformalnih situacijah, so pogosto zelo subjektivni in včasih napačni. Možno je tudi, da je umetnica nekatere stvari razumela narobe.

 

Pri raziskovanju se Henrikssonova posveča predvsem sodobnim vizualnim umetniškim scenam, saj je to področje njenega delovanja. A umetniška scena je le ena od mikroskupnosti; podobne raziskave bi bilo mogoče opraviti tudi v drugih skupnostih. Poleg tega je umetniško sceno težko strogo razmejiti. Na tej risbi niso predstavljeni vsi akterji ljubljanske umetniške scene, ampak le tisti, o katerih je med svojim gostovanjem umetnica slišala pripovedovati ali jih je osebno spoznala.

 

Pred tem je Minna Henriksson izpeljala podobni raziskavi v Istanbulu (Weekend – Istanbul Map, Platform Garanti Contemporary Art Center, 2006) in Zagrebu (Zagrebačke bilješke, Galerija Miroslav Kraljević, 2006). Po vizualni plati so si risbe podobne, vsebinsko pa se zelo razlikujejo, saj umetniške scene različno delujejo ter imajo raznolike dinamike in pozicije moči. Henrikssonova je predstavila ugotovitve svojega raziskovanja v Ljubljani v obliki instalacije iz serije risb in zvoka; razstavljena je bila v Galeriji Kapelica od 26. 6. do 4. 7. 2008. Pričujoče delo je zgoščena in prirejena verzija prvotnega.

 

______________________________

Umetničina domača stranminnahenriksson.com