MG+MSUM

RAZSTAVA | Tao G. Vrhovec Sambolec | Reading Stanley Brouwn
05. november 2015 — 06. december 2015
#
#

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, pritličje

Odprtje | 5. november 2015 ob 18.00 uri

 

Delo Reading Stanley Brouwn naslavlja tematike vsakdanje hoje, merjenja, arhiviranja, branja in ritmične časovnosti. Z branjem umetniške knjige my steps 12. 12. 2005 – 1. 1. 2006 projekt vzpostavi odnos z opusom konceptualnega umetnika Stanleya Brouwna (Surinami/Nizozemska), katerega številna dela naslavljajo (neiz)merljivost in materialnost razdalj in njihovo arhiviranje v procesu štetja lastnih korakov. Projekt vsebuje tri elemente – knjigo my steps 12. 12. 2005 – 1. 1. 2006 umetnika Stanleya Brouwna, nevidno akcijo Taa G. Vrhovca Sambolca in postavitev, ki knjigo in akcijo znova “osedanja” kot nejasno in skrivnostno ritmično navodilo, sugestijo, normo ali oporo za gibanje, refleksijo ali poslušanje.

 

Reading Stanley Brouwn je del večletnega umetniškega raziskovalnega projekta Rhythms of Presence (2013-2016) v okviru norveškega programa Norwegian Artistic Research Programme.

 

Razvoj strojne in programske opreme | Mr. Stock Interfaces

Razvoj programske opreme | Slavko Glamočanin

Koproducenti | Norwegian Artistic Research Programme in Akadamija za umetnost in oblikovanje v Bergnu (KHiB)

Produkcija | Zavod Sploh, Ljubljana; Zavod Projekt Atol, Ljubljana

 

Tao G. Vrhovec Sambolec (SI/NO/NL) je umetnik in glasbenik, ki se v postavitvah ukvarja z nevidnimi efemernimi pojavi ter idejo prostora. Njegova umetniška praksa je poetično raziskovanje razmerij med prehodnimi in časovnimi tokovi – kot so zvočni in vremenski pojavi in človeške aktivnosti – ter njihovimi naselitvami v zgrajenih okoljih in socialnih prostorih. V njegovih instalacijah je arhitektura občutljiva do svojega neposrednega efemernega okolja; sočasno pa je z ustvarjanjem situacij, v katerih je vzpostavljen obrat med zunaj in znotraj, nepredvidljivim in konstruiranim, stalnim in začasnim, okrepljena časovna dimenzija arhitekture. Njegovo delo obsega interdisciplinarne instalacije, instalacije mešanih medijev, zvočne intervencije in elektroakustično glasbo. Tao je od leta 2013 raziskovalec na Akademiji za umetnost in oblikovanje v Bergenu na Norveškem. Razstave in performansi je imel v številnih galerijah, muzejih in glasbenih festivalih po Evropi, med drugimi: Galerija Kapelica - Ljubljana, Galerija ŠKUC - Ljubljana, Moderna galerija - Ljubljana, MSUM, Ljubljana, Public Space With a Roof Gallery - Amsterdam, Ars Electronica - Linz - Avstrija, Madrid Abierto - Madrid, Sonic Acts Festival - Amsterdam, AV Festival - Newcastle Upon Tyne, CMMAS - Morelia, Mehika.

www.taogvs.org

www.realitysoundtrack.org

 

 

Razstava je del festivala Neposlušno: Gasbena tveganja na preizkušnji

Neposlušno ustvarja pogoje za prakticiranje improvizacije in za razvoj improvizacijskega potenciala. Neposlušno je prostor izmenjav, kjer se na koncertih, delavnicah, predavanjih in v drugih formah križajo raznovrstne mejne glasbene prakse. Improvizirano glasbo je treba izvajati redno. Na festivalih, koncertih, v zasebnosti, v skupinah, solistično in še posebej v novih situacijah, ko so glasbene izkušnje in pričakovanja na preizkušnji. Neposlušno nastaja v sodelovanju s Španskimi borci. Prva edicija je bila leta 2012.

 

Projekt je podprt s strani Ministrstva za kulturo Republike Slovenija in s strani Mestne Občine Ljubljana - MOL.