MG+MSUM | SLOVNICA SVOBODE | 5 lekcij

Obveščamo vas, da v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Garage iz Moskve pripravljamo veliko razstavo izbora del iz naše mednarodne zbirke Arteast 2000+ z naslovom Slovnica svobode: 5 lekcij / Grammar of Freedom: 5 Lessons. Kustosinje razstave, ki se odpira v petek, 6. februarja 2015, so Zdenka Badovinac, Snežana Krasteva in Bojana Piškur.

 

Moderna galerija je pred desetimi leti v Moderni galeriji v Ljubljani že pripravila izredno odmevno razstavo 7 grehov: Ljubljana - Moskva, ki se je navezovala na sodelovanje slovenskih in ruskih kustosov ter umetnikov, ukvarjala pa se je s problematiko identitete vzhodnoevropskega prostora. Tudi razstava Slovnica svobode: 5 lekcij / Grammar of Freedom: 5 Lessons v Moskvi se osredotoča na povezave med vzhodnoevropskimi in ruskimi umetniki, tako na njihove medosebne odnose kot na skupno opiranje na dediščino ruske avantgarde. Na ogled bo preko 60 del iz mednarodne zbirke Moderne galerije Arteast 2000+, pionirske zbirke vzhodnoevropske umetnosti, ki vključuje svetovno znane umetnike, kot so Marina Abramović, Mladen Stilinović, Ilya Kabakov, Komar & Melamid, Dan Perjovschi idr. Kot nakazuje naslov razstave, so izbrana dela organizirana v okviru odprtih tematik, ki se osredotočajo na iskanje skupnega jezika umetniške svobode od časa socialističnih režimov v Vzhodni Evropi, še zlasti v Jugoslaviji in Sovjetski zvezi, do danes.

Moderna galerija je mednarodno zbirko Arteast 2000+ prvič predstavila javnosti leta 2000 v še neobnovljenih prostorih sedanjega +MSUM-a; že takrat je najavila koncept muzeja sodobne umetnosti. Arteast 2000+ je prva referenčna zbirka vzhodnoevropske umetnosti, ki temelji na povojnih avantgardnih delih od začetka šestdesetih let do danes, postavljenih v dialog z zahodno umetnostjo. Dela iz zbirke so stalno razstavljena na razstavi Sedanjost in prisotnost v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, v tujini pa je bila zadnja obsežna razstava del iz te zbirke Muzej vzporednih narativov leta 2011 v Muzeju sodobne umetnosti MACBA v Barceloni kot del mednarodnega projekta Internacionala.

 

Več informacij: Adela Železnik, MG+MSUM, 
adela.zeleznik@mg-lj.si; T: +386 1 2416 808 in www.garageccc.com