MG+MSUM

IN MEMORIAM | Boris Jesih (1943–2024)

Boris Jesih, Tonaliteti II, 1978, barvna litografija na papirju, 65,5 x 49,5 cm, Zbirka Moderne galerije, Ljubljana. Foto: Dejan Habicht / Moderna galerija, Ljubljana.

 

Pridružujemo se žalostni vesti, da je preminula ena vidnejših osebnosti na področju slikarstva in grafike na Slovenskem. Boris Jesih je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in leta 1968 tam dokončal slikarsko specializacijo, nato se je v Berlinu na Hochschule für bildende Künste izpopolnjeval v grafičnih tehnikah.

 

Od prve predstavitve leta 1967 v rojstni Škofji Loki se je javnosti predstavil na več kot petdesetih samostojnih razstavah, sicer pa je redno sodeloval na skupinskih razstavah slovenskega in jugoslovanskega slikarstva, risbe in grafike doma in v tujini, med drugim na bienalih grafike v Krakovu, Leipzigu, Baden-Badnu, na Dunaju itd. V Moderni galeriji, kjer hranimo več kot dvajset njegovih del iz različnih obdobij njegove ustvarjalne poti, je prvič razstavljal leta 1970, skupaj s Hermanom Gvardjančičem. Odtlej do leta 2016 so bile njegove slike, risbe in grafike vključene v številne skupinske razstave v galeriji.

 

Umetnikova poetika od začetkov njegovega delovanja ni bila vnaprej strogo začrtana, temveč vseskozi raziskovalno naravnana, vsebinsko in formalno večplastna, navezujoča se na pojave v modernizmu in postmodernizmu. Odzival se je tako na mednarodno dogajanje kot, denimo, na esteticizem ljubljanske grafične šole. V šestdesetih in sedemdesetih letih je ponotranjil estetiko poparta in se pridružil prizadevanjem predstavnikov nove figuralike, pri čemer ni uveljavljal enovitega koncepta. Ob raziskovanju človeške figure se je posvečal krajinskim prizorom, katerim je z značilnimi megličastimi toni vtisnil pečat skrivnostnosti, v svoja kasnejša dela je zavestno vnašal znake, like in embleme ter preizpraševal vizualne učinke in pomene znotraj tovrstne likovne artikulacije.

 

Od konca osemdesetih let prejšnjega stoletja je deloval kot docent, nato kot izredni in redni profesor za grafiko, risanje in slikanje na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je predaval vse do leta 2009.

 

Kot slikar in grafik je doma in v tujini prejel številne nagrade.

https://razume.mg-lj.si/umetnik.php?id=849