MG+MSUM

MG+MSUM | ODPRTI POZIV | POLETNA ŠOLA | Our Many Easts / Vsi naši vzhodi

Mladen Stilinović: Treba je, 1980, pastel na papirju, Moderna galerija

 

 

Poletno šolo Our Many Easts / Naši mnogi Vzhodi organizira Moderna galerija v Ljubljani v sodelovanju z ZRC SAZU v okviru projekta Museum of the Commons / Muzej skupnega konfederacije evropskih muzejev Internacionala. Potekala bo v angleškem jeziku in trajala od 24. do 30. avgusta 2024.

 

Zadnji teden v avgustu 2024 Moderna galerija organizira tretjo mednarodno poletno šolo, tokrat pod naslovom Naši mnogi Vzhodi. Prva poletna šola, Grajenje utopije (Constructing Utopia), je bila leta 2018, druga, Veliki premik devetdeseta leta 20. stoletja. Avantgarde v Vzhodni Evropi in njihova zapuščina (The Big Shift: The 1990s. Avant-gardes in Eastern Europe and Their Legacy), pa leta 2019. Poletna šola se bo izvajala v obeh stavbah Moderne galerije, poleg Moderne galerije še v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, in v ZRC SAZU, Kraterju, Bunkerju in drugod po Ljubljani.

 

Tudi letošnja poletna šola bo posvečena temam, povezanim z Vzhodno Evropo, s posebnim poudarkom na razširjenem pojmovanju in razumevanju Vzhoda, njegove umetnosti, umetnikov, umetniških kolektivov ter družbenih in političnih kontekstov, ki so definirali geopolitično-družbeno-kulturni(e) vzhod(e) v zadnjem desetletju.

 

Ko je bil leta 1989 razglašen konec hladne vojne, se je pričakovalo, da bo zmaga liberalizma nad komunizmom prinesla »zahodno liberalno demokracijo« in »odprto družbo« v države nekdanjega vzhodnega bloka in širše. Posledično je gibanje neuvrščenih, ki je bilo ustanovljeno leta 1961 v Beogradu kot tretja pot med blokoma, izgubilo svoj pomen. Potem so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja nacionalizmi in etnične napetosti pripeljali do vojne in razpada socialistične Jugoslavije. A kar smo videli v teh 30 letih, je bilo ne le razpad ideje liberalne demokracije, ki jo je Vzhod tako vneto sprejel, ampak tudi, kot bi rekel Ivan Krastev, liberalizem, ki je opustil pluralizem za hegemonijo. V zadnjih letih smo priča nenehnim napetostim na vzhodu, pojavu novih avtokratskih režimov, neprekinjenim begunskim krizam, vztrajnim nacionalističnim težnjam na Balkanu, vojni v Ukrajini, nerešenemu »palestinskemu vprašanju« in genocidu v Gazi. Ko je padel berlinski zid, je bilo na svetu 16 mejnih ograj. Danes jih je 65 in njihovo število še narašča. Če spet pomislimo na Krasteva in Holmesa: prihodnost je bila boljša včeraj. S tega vidika se sprašujemo, kakšna orodja nam lahko ponudijo zgodovinske izkušnje, genealogije znanja, umetniške prakse z Vzhoda(ov) v naši sedanjosti brez prihodnosti?

 

Poletna šola bo ponudila veliko različnih pogledov na idejo Vzhoda(ov), začeli pa bomo z vprašanjem: Kaj je danes sploh ostalo od ideje Vzhodne Evrope? To široko tematsko polje bo vključevalo teme, kot so dediščina vzhodnoevropskih avantgard, arhivi kot orodje emancipacije, nove »neuvrščene« mreže, umetnost v času konfliktov in vojn, ekologija in okolje.

 

Poletna šola bo razdeljena na pet glavnih tem: »Vzhod in onkraj njega«, »Jugoslovanski socialistični projekt kot vir znanja«, »Gibanje neuvrščenih«, »Film-zgodovina-arhivi« in »Socialna ekologija«.

 

Udeleženke in udeleženci poletne šole se bodo lahko od blizu seznanili z zbirko Moderne galerije Arteast 2000+, dobili v srečanju z umetnicami in umetniki ter kustosinjami in kustosi poglobljen vpogled v razstave v MG+MSUM, obiskali arhive, razpravljali o temah Vzhoda(ov) s strokovnjaki s tega področja, doživeli lokalno umetniško sceno, spoznali umetnice in umetnike ter teoretičarke in teoretike, se udeležili festivala Mladi levi, šli na drugačen ogled Ljubljane in veliko drugega.

 

Predavali in vodili delavnice bodo Ana Adamović, Zdenka Badovinac, David Crowley, Hana Ćurak, Sanja Horvatinčić, Urška Jurman & Mateja Kurir & Polonca Lovšin, Bojana Kunst & Ivana Müller, Krater kolektiv (Gaja Mežnarić Osole, Danica Sretenović), Tevž Logar, Kumjana Novakova, Tanja Petrović, Bojana Piškur, Martin Pogačar, Dubravka Sekulić, Mabel Tapia, Mila Turajlić, Ala Younis.

 

Poletna šola je namenjena podiplomskim študentkam in študentom ter drugim, ki se poklicno ukvarjajo z umetnostjo ter jih zanimajo obravnavane teme. Na seminarjih bomo v obliki delavnic, predavanj, performansov, vodenih ogledov in diskusij obravnavali interpretacijo in prezentacijo izbranih tem.

 

Program poletne šole bo objavljen v kratkem.

 

 

Kako se prijavite
 

Za prijavo izpolnite prijavnico in pošljite svoj življenjepis (v angleščini) z bibliografijo, motivacijskim pismom (v angleščini, največ 500 besed) in priporočilom (v angleščini, največ 500 besed)  najkasneje do 15. 3. 2024. Odgovorili vam bomo do 30. 4. 2024.

 

Udeležence bomo izbrali glede na kakovost njihovega dela, motivacijsko pismo in njihov potencial, da kar najbolje izkoristijo priložnosti, ki jih ponuja šola. Število mest je omejeno na 20 udeležencev.

 

Kotizacija znaša 250 € in vključuje vse seminarje, oglede muzejev, kosila in večerje. Kotizacija ne vključuje nastanitve, potnih stroškov in individualno potrebnih gradiv. Na voljo je omejeno število štipendij, ki krijejo prispevek kotizacije.

 

Študentom bo mentorica Adela Železnik (muzejska svetnica MG+MSUM), projekt pa koordinira Sanja Kuveljić-Bandić (MG+MSUM).

 

Za vprašanja v zvezi s prijavo kontaktirajte Sanjo na email sanja.kuveljic-bandic@mg-lj.si. V polje zadeva elektronskega sporočila napišite: Poletna šola 2024.

 

 

 

 

Organizatorji

Moderna galerija, Ljubljana

ZRC SAZU

 

Partnerji

Bunker, Mladi levi

Krater

 

 

              

 

 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.