MG+MSUM

MG+MSUM | NOVOSTI V KNJIGARNAH | Januar 2024

Anthropocene Feminism

Richard Grusin, Editor

 

Feministična teorija se že dolgo ukvarja z antropogenim vplivom človeka, zlasti moškega, na naravo. Avtorji raziskujejo, kaj lahko feministična teorija prispeva k tehnoznanstvenim razumevanjem antropocena. Z eseji uglednih okoljevarstvenih in feminističnih učenjakov o temah, ki segajo od havajske poezije do Foucaulta do obstreljenih bitij in post-človeškega feminizma, ta knjiga poudarja, zakaj potrebujemo antropocenski feminizem in zakaj mora razmišljanje o antropocenu izhajati iz feminizma.

 

ISBN: 978-1-4529-5326-7

Založba: University of Minnesota Press

Cena: 27,99 evrov

 

 

Object-Oriented Feminism

Katherine Behar, Editor

 

Eseji v Objektno usmerjenem feminizmu (OOF) raziskujejo feministične intervencije v nedavne filozofske diskurze – kot so spekulativni realizem, objektno usmerjena ontologija (OOO) in novi materializem – ki objekte, stvari, stvari in materijo jemljejo kot primarno. Objektno usmerjeni feminizem pristopa k vsem objektom od znotraj navzven, da je tudi sam objekt z vsemi svojimi spremljajočimi političnimi in etičnimi potenciali.

 

ISBN: 978-1-4529-5208-6

Založba: University of Minnesota Press

Cena: 26,00 evrov

 

 

Autotheory as Feminist Practice in Art, Writing, and Criticism

Lauren Fournier

 

V letu 2010 se je izraz »autotheory« začel uveljavljati v literarnih sferah, kjer so ga uporabljali za opisovanje knjig, v katerih sta se spomin in avtobiografija zlivala s teorijo in filozofijo. Fournier »autotheory« postavlja, kot način sodobne umetniške prakse po šestdesetih letih 20. stoletja, v feminističnem pisanju, umetnosti in aktivizmu.

 

ISBN: 9780262544887

Založba: The MIT Press

Cena: 36,99 evrov