MG+MSUM

MG+ | Novinarska konferenca | Predstavitev programa ob 20. obletnici Kunsthausa Graz

 

Kunsthaus Graz vabi na novinarsko konferenco v Moderno galerijo v Ljubljani, na kateri bodo predstavili program ob 20. obletnici razstavišča Kunsthaus Graz / Gradec, Avstrija.

 

Novinarska konferenca:

Predstavitev programa ob 20. obletnici Kunsthaus Graz

Naslov razstav: Re-Imagine the Future

Datum: 5. 09. 2023

Čas: 11:00

Kraj: avditorij Moderne galerije, Cankarjeva 15, Ljubljana

 

Kunsthaus Graz / Avstrija praznuje 20. obletnico delovanja. Od 27. septembra do 1. oktobra bomo ob tej priložnosti ponovno obudili zgodovino hiše in se osredotočili na manj izpostavljene in manj vidne vidike preteklih projektov. Začetek praznovanja zaznamuje tudi večdnevna serija dogodkov pod naslovom Protokoli za utopijo (Protocols for Utopia).

 

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na novinarski konferenci 5. septembra 2023 v Moderni galeriji v Ljubljani in izveste več o Kunsthausu Graz, njegovi dvajsetletni zgodovini, programu ob obletnici in o sodelovanju ter povezavah s slovensko umetniško sceno.

 

Na novinarski konferenci 5. septembra 2023 ob 11. uri v Moderni galeriji, Cankarjeva 15, SI-1000 Ljubljana, bodo prisotne:

 

  • Martina Vovk, v. d. direktorice Moderne galerije, Ljubljana
  • Andreja Hribernik, direktorica Kunsthausa Graz
  • Katrin Bucher Trantow, glavna kustosinja Kunsthausa Graz
  • Ekaterina Degot, direktorica in glavna kustosinja festivala steirischer herbst

 

Kontakt za prijavo: presse@kunsthausgraz.at

 

Kunsthaus Graz:

Leta 2003 je Gradec kot Evropska prestolnica kulture dobil novo arhitekturno znamenitost v obliki Kunsthausa. Povabilo »Auf ins Ungewisse - V neznano« arhitektov Kunsthausa Colina Fournierja in Petra Cooka je bilo in je še vedno avanturističen poziv k preizkušanju meja domišljije in k razmisleku o alternativnih idejah in utopijah. Kunsthaus Graz kot razstavišče in produkcijska hiša tako prevprašuje idejo o razstavnem prostoru kot beli kocki. S svojo arhitekturo, programom in poslanstvom danes predstavlja prostor potencialnosti in drugačnosti z idejo, da iz zgodovine splete številne možne niti v sedanjost in prihodnost.

 

Poudarki v programu otvoritvenih dni:

Sreda, 27. 9. 2023, od 19.00 do 24.00

19.00: Slovesno odprtje razstave Re-Imagine the Future. The Other & Sol LeWitt‘s Wall. Performed

Sol LeWitt predpostavlja koncept, ki govori o tem, da je ideja najpo­membnejši umetniški izum, njena produkcija pa kolektivno prizadevanje, pri katerem se dosledno upoštevajo pravila. V skladu z našim iskanjem reaktivacije prihodnosti, ki poteka po vsej hiši, postavljamo na začetek razstav poglavje o konceptualnih protokolih in osnutkih utopij.

 

20.30: Protocol for Utopia: Participativni zborovski nastop dirigenta in skladatelja Franza Jochuma

Prisluhnili bomo protokolom umetnikov, kot sta Max Neuhaus ali Katharina Grosse, ki so bili pomembni za razvoj profila Kunsthausa.


od 21 ure: PARTY!

 

Četrtek, 28. 9. 2023, odprto do 23.00

11.00: Vodstvo po razstavi The Other. Re-Imagine the Future

 

17.00: Re-Imagine a Kunsthaus

Pogovor z arhitektom Colinom Fournierjem, ustanovnim direktorjem Petrom Pakeschem in drugimi, ki ga vodi Katrin Bucher Trantow, je posvečen odnosu med arhitekturo, institucijo in njeno ukoreninjenostjo v prostoru in času ter se podaja na pot razmisleka o živi stavbi za prihodnost.

 

19.00–22.00: Protocol for Utopia: Being One

Večglasni pesniško-performativni večer, namenjen poslušanju, ki ga sokurira Abdelaziz Baraka Sakin. V urah med dnevom in nočjo bodo glasbeniki, pesniki in teoretiki pod vtisom konceptov Jeana Luca Nan­cyja, Édouarda Glissanta in Donne J. Harraway sodelovali pri izmen­javi poetičnih izkušenj skupnosti v prostranem prostoru pod kupolo Kunsthausa.

 

Petek, 29., in sobota, 30. 9. 2023, odprto do 21.00

od 16. ure dalje: Protocol for Utopia: The dreams we call our own

Performans, ki ga je zasnovala Jasmina Cibic v sodelovanju z Barbaro Kingo Majewsko. Projekt je nastal v koprodukciji Kunsthausa Graz in festivala steirischer herbst '23.

Jasmina Cibic v svojem novem performansu z osmimi pevkami gradi na raziskavi o izmenjavi med kulturnimi delavci neuvrščenih držav, ki je oktobra 1985 potekala v Titogradu v Jugoslaviji.

 

Nedelja, 01. 10. 2023, od 10.00 do 18.00, Dan energije v Gradcu

Prost vstop pod pokroviteljstvom Energie Graz.

.. in še mnogo več:  

 

Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja in se veselimo vaše prijave in obiska!

 

S prijaznim pozdravom

Daniela Teuschler
daniela.teuschler@museum-joanneum.at

Stephanie Liebmann
stephanie.liebmann@museum-joanneum.at