MG+MSUM

MG+MSUM | NOVOSTI V KNJIGARNAH | Avgust 2023

 

Peter Osborne: Crisis as Form

Založba: Verso Books
Cena: 27,25€

 

Kritiko sodobne umetnosti razcepi nasprotje med aktivizmom in kritično funkcijo forme. Vendar so globlji izrazi umetniške presoje na obeh straneh večinoma zanemarjeni. Ti eseji združujejo preizpraševanje pojmov presojanja sodobne umetnosti s kritičnimi interpretacijami posameznih del in razstav Luisa Camnitzerja, Marcela Duchampa, Matiasa Faldbakkena, Anne Imhof in Cady Noland.

 

 

Claire Bishop: Artifcial Hells

Založba: Verso Books
Cena: 27,99€

 

Večkrat nagrajeni, visoko cenjeni Artificial Hells je prvi zgodovinski in teoretični pregled družbeno angažirane participativne umetnosti, ki je v ZDA znana kot »družbena praksa«. V zadnjih desetletjih sta umetniška galerija in muzej postala prostor za participativno umetnost, kjer obiskovalce spodbujajo k interakciji z umetniškim delom. To predstavlja revolucionarno prakso, ki lahko spodbuja nove emancipatorne družbene odnose. Kaj je bilo v resnici?

 

 

Ron Wakkary: Things We Could Design For More Than Human-Centered Worlds

Založba: The MIT Press
Cena: 40,00€

 

Knjiga problematizira antropocentrični pristop do oblikovanja. Njegove uničujoče posledice izpostavi na širši ravni in skozi idejo obzirnega sobivanja ponudi potencialne rešitve.

 

 

 

 

Ana Ofak: Agents of Abstraction

Založba: Sternberg Press
Cena: 29,00€

 

Ko je hladna vojna dobila zagon v Evropi, je Titov prelom s Stalinom privedel do izključitve Jugoslavije iz vzhodnega bloka leta 1948. Soočena s to novo realnostjo se je jugoslovanska vlada odločila premostiti nedoločenost svoje kulturne politike z ustvarjalno strategijo: naročila je mladim umetnikom in arhitektom, da oblikujejo ne-sovjetsko estetiko socializma. Uokvirila se je povezava med socialistično kulturno politiko in modernističnimi umetniškimi praksami.

 

 

Bonaventure Soh Bejeng Ndikung: Pidginization as Curatorial Method, Messing with Languages and Praxes of Curating

Založba: Sternberg Press
Cena: 13,00€

 

Priznani muzejski direktor, kustos in pisatelj dr. Ndikung predlaga jezike Pidžin oz. »pidžinizacijo« kot način bivanja in delovanja, ki ponujajo dekolonializirano reinvencijo komunikacijskih praks.

 

Bassam El Baroni (ED.): Between the Material and the Possible, Infrastructural Re-examination and Speculation in Art

Založba: Sternberg Press
Cena: 24,00€

 

Between the Material and the Possible  je zbirka esejev, ki združujejo kritične analize; od vprašanj o vesoljskih naselbinah do možnosti ponovne uporabe »blockchain« tehnologije in finančnih instrumentov, od diagramskega potenciala infrastrukturnega razmišljanja v umetniških praksah do načrtovanja scenarijev in ekonomskega strategij, ter v prihodnost usmerjene infrastrukturne hipoteze.