MG+MSUM

MG+ | Novosti v knjigarni MG+



Novo v knjigarni MG+


Uncommon Sense, Aesthetics after Marcuse
Craig Leonard

Craig Leonard zagovarja sodobno relevantnost estetske teorije enega od članov frankfurtske šole in ikone nove levice Herberta Marcuse-ja. Njegovo estetsko teorijo postavi v dialog z antirasističnim in antikapitalističnim aktivizmom. Leonard poudarja več ključnih izrazov, ki prej niso bili analizirani znotraj Marcusejeve estetike, vključno z defamiliarizacijo in antiumetnostjo. Osredotoča se na osrednjo vlogo defamiliarizacije – subverzije zdrave pameti, ki je lahko sredstvo za razvoj tega, kar Marcuse imenuje »radikalna občutljivost«.

Založba: The MIT Press
Cena: 26 evrov 

Deconstruction
David J. Gunkel

David Gunkel razvršča koncept, terminologijo in prakse dekonstrukcije, ne da bi branil akademsko ortodoksnost ali da bi razširjal misel Jacquesa Derridaja – tvorca neologizma in začetnika koncepta – ampak da bi bralcem ponudil močno konceptualno orodje za enaindvajseto stoletje.

Založba: The MIT Press
Cena: 20 evrov

This Great Allegory
On World-Decay and World-Opening in the Work of Art
Gerhard Richter
Gerhard Richter raziskuje razmerje med dvema svetovoma: svetom, v katerem je umetniško delo ustvarjeno, torej svetom, ki sčasoma propade ali propade onstran interpretativnega razumevanja, in novim svetom, ki ga umetniško delo odpira. Richter ponuja nove interpretacije Karla Marxa, Friedricha Nietzscheja, Martina Heideggerja, Mauricea Blanchota, Georgesa Batailla, Emmanuela Levinasa, Theodorja W. Adorna, Walterja Benjamina in Jacquesa Derridaja. Knjiga ponuja tudi nove vpoglede v dela heterogenih umetnikov, kot so Paul Celan, Friedrich Hölderlin, Werner Herzog, Arnold Schönberg, Franz Kafka, Herman Melville, Andrew Moore, Botho Strauß, Didier Eribon in celo prazgodovinskih jamskih slikarjev. 

Založba: The MIT Press
Cena: 42 evrov