MG+MSUM

IN MEMORIAM | ALBIN ROGELJ – BINE (1929–2023)



ALBIN ROGELJ – BINE (1929–2023)

Poslovil se je akademski slikar Albin Rogelj. Več poročil o njegovi smrti je najti na športnih straneh, saj je bil v mladosti aktiven tudi kot smučarski skakalec, po končani skakalni karieri pa je ostal zvest sodelavec pri pripravi tovrstnih dogodkov v Planici.

Tudi njegova umetniška pot je tekla po dveh smereh. Kot Albin Rogelj je bil po študiju na ljubljanski Akademiji likovnih umetnosti, kjer je dokončal slikarsko specialko leta 1957, kot perspektiven slikar vključen v več razstav sodobne slovenske/jugoslovanske umetnosti po domovini in v tujini.

Že leta 1958 je prejel ugledno nagrado za slikarstvo časnika Politika in leta 1963 štipendijo Moša Pijade za izpopolnjevanje v Franciji. V tem času je izjavil, da je njegov najljubši motiv staro mesto. Pritegnili so ga nizi hiš, njihovi odsevi, zidovi, katedrale, barvna okna-rozete, njihovi rastri. Duhu informela je ostal zvest tudi po slikarski pavzi, ki jo zasledimo od druge polovice šestdesetih let prejšnjega stoletja – svoja slikarska dela je ponovno razstavil šele na retrospektivah 1993 (MGLC) in 2006 (galerija Cankarjevega doma).

Kot Bine je bil popularen, duhovito kritičen karikaturist. S tedanjim satiričnim časopisom Pavliha ga je že v študentskih letih povezal profesor Marij Pregelj. Od 1985 do upokojitve 1990 je bil Rogelj Pavlihin glavni in odgovorni urednik. Preprosta, učinkovita risba in aktualnost sta odprli pot temu žanru tudi na skupinsko razstavo karikature leta 1965 v Moderni galeriji in samostojno razstavo Roglja v Mali galeriji leta 1979. Leta 1970 je prejel nagrado Prešernovega sklada za grafično delo na področju karikature. 

Ustvarjal je še kot ilustrator, oblikovalec lutk, najdemo ga tudi v pregledih slovenskega stripa.
 

slikarski zbirki Moderne galerije hranimo delo Staro mesto (1985) (na fotografiji)
Albin Rogelj - Bine na povezavi Raz_ume