MG+MSUM

O pesniški zbirki, ki je izšla ob razstavi Nacija - Kultura


Vuk Čosić: Nacija – Kultura (Venec vencev vencev, 1)  


Na portalu MMC so 13. februarja 2023  objavili recenzijo knjige z naslovom Pesniška zbirka Nacija - Kultura Vuka Ćosića je tako razstava v malem (avtor Maša Gams, iz oddaje S knjižnega trga.)

Zbirka Nacija – Kultura (Venec vencev vencev, 1)  Vuka Čosića je bila izdana kot nadaljevanje razstave Nacija – Kultura, ki je bila v okviru Laboratorija za nove medije +MSUM na ogled do 8. februarja 2023.

"Soneti v zbirki Vuka Ćosića Nacija – Kultura niso le odslikava vrednot neoliberalne družbe in reciklirani "povzetki" prikaza delovanja demokracije, so tudi nazoren prikaz tega, kako delujejo naši možgani. Ti se ob prebranem sloganu, katerega namen je v človeku prebuditi potrošnika, vernika, privrženca oziroma sledilca, odzovejo z nizom nezavednih ali polzavestnih asociacij, ki se nanašajo na pretekla doživetja in t. i. dnevne usedline. Pri tem se velikokrat odzovejo čustveno in impulzivno, tako rekoč "na prvo žogo", kar na družbenih omrežjih med drugim odseva tudi v podobi sovražnega govora. Vprašanje je, kako bi se odzvali, če bi si vzeli čas za razmislek in analizo širšega ozadja informacije, ki je po navadi vzeta iz konteksta. Zato bi morda vseeno morali brati sonete iz zbirke Nacija – Kultura kot odslikavo iracionalne, degenerirane "instantne" kulture, ne zgolj kot v neskončnost generirane loopinge vedno istih patoloških vzorcev. Čeprav je umetniški trg že precej nasičen z glasbo, slikami in literarnimi poskusi umetne inteligence, je njihova umetniška vrednost na tako nizki ravni, da (vsaj za zdaj) ne seže do kolen človeku iz mesa in krvi, ne glede na to, kako primitiven ta ostaja v svojih "tvitih"."