MG+MSUM

IN MEMORIAM | NATALIA LL (Natalia Lach-Lachowicz) (1937–2022)

Natalia LL, Potrošniška umetnost, 1972, fotografija © Moderna galerija, Ljubljana


Poslovila se je Natalia LL (Natalia Lach-Lachowicz) 


12. avgusta 2022 je v petinosemdesetem letu umrla Natalia Lach-Lachowicz, bolj znana kot Natalia LL, kot se je podpisovala od leta 1971.

Natalia LL je bila konceptualna umetnica, povezana z avantgardno umetnostjo šestdesetih let na Poljskem. Njena praksa je vključevala fotografijo in video, njena pionirska dela iz šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih let pa so kritično ironizirala potrošništvo, oglaševanje in prezentacijo ženske kot podrejenega subjekta v pornografiji. Njeno delo je bilo na mnogokrat cenzurirano, nazadnje leta 2019, ko so bile njene fotografije kljub zgroženju mednarodne javnosti umaknjene z razstave v Narodnem muzeju v Varšavi. 

Natalia LL se je rodila kot Natalia Lach leta 1937 v kraju Żywiec. Leta 1963 je diplomirala iz fotografije na današnji akademiji v Wroclavu. Leta 1970 je skupaj z Zbigniewom Dłubakom in Andrzejem Lachowiczem ustanovila umetniško skupino in galerijo PERMAFO. Po poroki z Andrzejem Lachowiczem leta 1971 je prevzela ime Natalia LL. Od leta 1975 je kot članica mednarodnega feminističnega umetnostnega gibanja sodelovala na mnogih razstavah in simpozijih.

Moderna galerija hrani dela Natalie LL v zbirki Arteast 2000+. Fotografija Potrošniška umetnost iz leta 1972 spada v znano istoimensko serijo upodobitev žensk, ki jedo ali grizejo banane, klobase ali melone. Umetnica je o seriji dejala: »Feministke so v teh fotografijah prepoznale perverzni boj s kultom falusa in moškosti, zame pa so bile zgolj manifestacija občutenja življenja in živosti.« 

Po hudi bolezni v poznih sedemdesetih letih se je Natalia LL posvetila bolj transcendentalnim in mitološkim temam, mnogokrat je fotografirala svoje performanse. 

Med tovrstna dela spada tudi druga fotografija iz zbirke Arteast 2000+, Piramida iz leta 1979, ki si jo lahko še do 11. septembra ogledate na razstavi Zasilni izhod v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Performans Piramida sodi v raziskave Natalie LL o intuitivni kogniciji in notranji človeški strukturi, ki se pokaže med ustvarjalnim procesom.