MG+MSUM

IN MEMORIAM | KOSTJA GATNIK (1945–2022)

Foto: Matija Pavlovec / Moderna galerija, Ljubljana

Umrl je slikar Kostja Gatnik.

Zapustil je številne ilustracije v knjigah in revijah, stripe, plakate, ovitke nosilcev zvoka, celostne grafične podobe in grafično oblikovane znake, ki so nam domači, ne da bi se zavedali njegovega avtorstva. Kot je sam izjavil v nekem intervjuju, je bil po duši slikar, razstavljal pa je tudi fotografije ter se lotil scenografskega in kostumografskega dela in oblikovanja lutk.

Diplomiral je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je opravil še specializacijo iz slikarstva pri profesorjih Zoranu Didku in Maksimu Sedeju. Že od študentskih let, ki so bila zaznamovana s študentskim gibanjem leta 1968, je objavljal časopisne ilustracije in stripe, ki so ga pripeljali tudi h knjižnemu ilustratorskemu delu, v katerem je ustvaril bogat opus dinamičnih, barvitih, humornih podob.

Kot slikar se je javnosti najprej predstavil s skupino t. i. ekspresivnih figuralikov ljubljanskega kroga na razstavah v Galeriji Kulturnega centra v Beogradu leta 1968 in v okviru Ateljeja ’70 v Moderni galeriji v Ljubljani. Sodeloval je še na razstavah Atelje ’75 in ’76, leta 1974 pa je samostojno razstavljal v Mali galeriji. Bil je tudi gost Grupe 69 na razstavi Prisotnosti ’76 v Moderni galeriji. Kot slikar je nato razstavljal dokaj redko. 

Leta 1977 je pri založbi Škuc izšla prva knjiga izbranih stripov Kostje Gatnika z naslovom Magna Purga – danes in nikdar več, ki sodi med klasike slovenskega stripa (druga, dopolnjena izdaja je izšla leta 1997). Stripi, polni humorja in parodiranja klišejev so bili leta 2004 zbrani na razstavi Kostja Gatnik. Ni miru za Magna Purgo, prvi razstavi stripa v Moderni galeriji. Nekaj je bilo vključenih tudi v razstavo Sedem grehov leta 2005. Kustosa Igor Zabel in Igor Španjol sta njegovo delo uvrstila v pregledno razstavo Razširjeni prostori umetnosti. Slovenska umetnost 1985–1995, ki je bila v Moderni galeriji leta 2004.

Za svoje delo je bil Kostja Gatnik večkrat nagrajen, od študentske Prešernove nagrade 1969, nagrad za mlade umetnike zlata ptica in 7 sekretara SKOJA leta 1975, Levstikove nagrade leta 1983 in plaket Hinka Smrekarja za ilustracije v letih 1997, 2000 in 2008 vse do nagrad za življenjsko delo: Prešernova nagrada leta 2010, Levstikova leta 2011 in nagrada Hinka Smrekarja leta 2019.


Kostja Gatnik v podatkovni zbirki RazUme.