MG+MSUM

MG+MSUM | IZJAVA ZA JAVNOST V ZVEZI Z RAZSTAVO DR. NIKE AUTOR »ČE BI GOZDOVI GOVORILI, BI SE OD ŽALOSTI POSUŠILI«



IZJAVA ZA JAVNOST
V ZVEZI Z RAZSTAVO DR. NIKE AUTOR »ČE BI GOZDOVI GOVORILI, BI SE OD ŽALOSTI POSUŠILI«

Ljubljana, 14. 6. 2022

 
Moderna galerija je avtorici dr. Niki Autor že v mesecu februarju 2022 plačala račun za dogovorjeno in za Moderno galerijo opravljeno delo na razstavi »Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili«, in to v za 60 % višjem znesku od prvotno določenega.
 

Prispevki, objavljeni v zadnjih dneh v različnih slovenskih medijih v zvezi z domnevnim neplačilom honorarja dr. Autor, so bili pripravljeni brez (vsaj poskusa) pridobitve pojasnil Moderne galerije, v zvezi z razstavo, trenutno potekajočo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM. Izhajajo iz nerazumnega enačenja avtorskega dela in njegove razstave (razstavitve) ter celo števila ur dela, opravljenega za njegovo stvaritev, ter honorarjev za vsako posamezno od teh kategorij – gre namreč za tri povsem različne stvari in honorarje zanje.


Moderna galerija je drugega od dveh računov dr. Autor z dne 31. 1. 2022 zavrnila zato, ker se (je) nanaša(l) na delo, ki naj bi ga avtorica v obdobju november 2020–februar 2022 opravila za izdelavo filmskega in fotografskega gradiva (Rdeči gozdovi, Tukaj imam sliko in Preko vode do svobode), ki je predmet razstave dr. Autor (organizirane v sodelovanju z Obzorniško fronto), potekajoče v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM. 


Moderna galerija posebej poudarja, da teh avtorskih del oziroma dela zanje ni nikoli naročila (prim. 99. člen Zakona o avtorski in sorodnih pravicah – ZASP). Povedano drugače, ne gre za razstavo avtorskih del v lasti Moderne galerije ali del, ki bi jih Moderna galerija naročila in bi jih dr. Autor izdelala zanjo, temveč gre za razstavo njenih avtorskih del, na katerih ima sama lastninsko pravico ter vse moralne in materialne avtorske pravice. Dr. Autor z Moderno galerijo nima in ni imela sklenjene ne pogodbe o zaposlitvi ne kakšne druge pogodbe, ki bi pomenila podlago za uveljavljanje stroškov iz zavrnjenega računa – dr. Autor v obdobju november 2020–februar 2022 za Moderno galerijo ni opravljala nobenih del oziroma projektov. Njena razstava pomeni predstavitev njene lastne tekoče produkcije oziroma njenih lastnih projektov, kar potrjujeta npr. tudi njena spletna stran in dejstvo, da je dr. Autor ta dela predstavila na Festivalu evropske inovativne avtorske kinematografije – Crossing Europe v Linzu, brez predhodnega soglasja Moderne galerije.  


Da Moderna galerija pri dr. Niki Autor ni naročila izdelave del in projektov, ki so predmet omenjene razstave, je mogoče sklepati tudi na podlagi prvotne finančne specifikacije Projekta/razstave z (delovnim) naslovom: »NIKA AUTOR, predstavitev tekoče produkcije«, v »Programu dela za leto 2021, področje premične kulturne dediščine – državni javni zavod Moderna galerija«, sprejetega že leta 2020 v času prejšnjega vodstva Moderne galerije. Iz te specifikacije namreč izhaja, da predvideni honorar dr. Autor (»Razstavnina«) znaša 500,00 EUR, skupni stroški razstave pa 10.000,00 EUR. Naknadno je novo vodstvo Moderne galerije financiranje razstave dr. Autor povečalo za četrtino (na 12.500,00 EUR). Za izvedbo celotne razstave in zanjo potrebne storitve (tiskanje grafičnih podlag, prevodi in lektura razstavnih besedil, multimedijska  vizualizacija, zunanja tehnična pomoč, razstavnina) in material (vitrine, podstavki, svetlobna oprema, oprema za multimedijsko vizualizacijo) ter spremljevalni program in stroške promocije so bila predvidena in odobrena sredstva v skupni višini (zgolj) 12.500,00 EUR.


Dr. Autor je pozneje Moderni galeriji posredovala nov »stroškovnik«, v katerem je svojo »razstavnino« (»delo na razstavi, uredništvo, oblikovanje«) dvignila na 800,00 EUR, k temu pa je dodala še popolnoma novo postavko, tj. honorar za delo na projektih november 2020–marec 2022 v višini 10.500,00 EUR, kar naj bi predstavljalo plačilo za 1556 ur avtoričinega dela na njenih lastnih projektih »Rdeči gozdovi«, »Tukaj imam sliko« in »Preko vode do svobode«. Moderna galerija je zato dr. Autor račun, izdan na podlagi tega »stroškovnika« za nekaj drugega (aliud) od dogovorjenega, zavrnila, poravnala pa je z njene strani istega dne izstavljen račun za plačilo dogovorjenega dela na razstavi, in to v novem, povečanem znesku 800,00 EUR. 


Poudariti je treba, da avtorsko delo, tj. slika, film, na eni strani in njegova razstava (razstavitev) na drugi strani ter honorarja za eno in drugo nista eno in isto, temveč nekaj povsem drugega. Če npr. v Moderni galeriji ali katerikoli drugi galeriji kjerkoli na svetu poteka slikarska razstava, ta avtorju (ali lastniku primerka razstavljenega avtorskega dela) ni dolžna plačati vseh razstavljenih slik, kot da bi jih kupila, prav tako avtorju ne plača vseh delovnih ur, ki jih je vložil v stvaritev svojega avtorskega dela. Če bi Moderna galerija naročila avtorska avdiovizualna dela dr. Autor oziroma bi jih ta izdelala zanjo, bi Moderna galerija na njih pridobila lastninsko pravico ter vse materialne avtorske pravice in druge pravice avtorja (99. in 107. člen ZASP). V tem primeru dr. Autor z njimi ne bi mogla razpolagati, npr. tako, da jih predstavi na Festivalu evropske inovativne avtorske kinematografije – Crossing Europe v Linzu, brez predhodnega soglasja Moderne galerije. 


Moderna galerija in njen direktor dr. Vaupotič se zavedata sistemskih težav pri plačilu za delo ustvarjalkam in ustvarjalcem na področju vizualnih umetnosti, pri čemer podpirata javno izražena prizadevanja nove ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko, da se delo na področju likovnih umetnosti pravično plača. Avtorici sta kot ustrezno in v okviru kogentnih predpisov za ravnanje z javnimi sredstvi možno rešitev nastale situacije predlagala podaljšanje njene razstave in naknadni izredni (ali redni) odkup njenih avtorskih del, vendar je dr. Autor to žal zavrnila, ker Moderna galerija ni mogla dovolj hitro (do septembra 2022) zagotoviti dodatnih (prej nenačrtovanih) sredstev za odkup. Moderna galerija svojega predloga za odkup avtorskih del dr. Autor ni pogojevala in ne pogojuje s podaljšanjem njihove razstave, temveč je odločitev za odkup teh del za zbirke strokovno utemeljena. Posebej pa je treba opozoriti, da mora Moderna galerija kot javni zavod za takšen odkup, kot je bil predlagan dr. Autor, predhodno vključiti njena umetniška dela v program Moderne galerije za leto 2022 ali 2023 ob standardnem pogoju – ki je v rabi tudi pri ostalih slovenskih muzejih – da Moderna galerija pridobi soglasje s strani Ministrstva za kulturo, ki je pristojno za odobritev programa.

_______________

Opozarjamo, da mora novinar v skladu s Kodeksom Društva novinarjev Slovenije preverjati točnost zbranih informacij in se izogibati napakam; pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, pa mora pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo, praviloma v istem prispevku, sicer pa takoj, ko je mogoče; če novinar odziva ni mogel pridobiti, mora to javnosti pojasniti. Gre za temeljno civilizacijsko načelo audiatur et altera pars.