MG+MSUM

BENEŠKI BIENALE | Odzivi na Jakšetovo razstavo Brez gospodarja


Sodeč po prvih odzivih, paviljon Republike Slovenije navdušuje italijansko publiko. Giulia Ronchi ga je predstavila na portalu Artribune.com, posvečenemu sodobni umetnosti in kulturi, pozitivno o njem piše tudi Il Giornale dell'Arte. Z razstavo Brez gospodarja se predstavlja akademski slikar Marko Jakše.
 

Giulia Ronchi je predstavila najbolj zanimive paviljone držav vzhodne Evrope glede na interpretacijo tematike 59. beneškega umetnostnega bienala Mleko iz sanj. Prvo mesto je zasedel poljski paviljon, med prvimi petimi pa je tudi slovenski. »Gledalca potopi v sanjsko in zasanjano okolje, popolnoma v skladu s splošno temo Mleko iz sanj. Na ogled je več kot tri desetletja dolgo slikarsko raziskovanje umetnika, ki na svojih platnih ustvarja fantastične in distopične svetove, naseljene z bizarnimi figurami, nezemeljskimi telesi in izumrlimi živalmi (spominjajočimi na upodobitve Hieronymusa Boscha, vendar na sodoben način), ki zaživijo med ezoteričnimi rituali in dionizijskimi plesi. Za razširitev moči halucinantne vizije tega okolja je dodan zelo droben pesek, posipan po tleh paviljona, ki se dviga, ko obiskovalec nadaljuje po poti, in mu delno zakriva pogled.«

Laura LombardoIl Giornale dell'Arte, poudarja, da je slikarski kozmos Marka Jakšeta presenetljivo blizu nadrealističnim izhodiščem.

 

59. beneški umetnostni bienale je odprl vrata 24. aprila, na ogled pa bo do 27. novembra 2022.
 

Povezava na prispevka Artribune.com in Il Giornale dell'Arte.