MG+MSUM

PROJEKCIJA | Nika Autor, Filmski Obzornik 80 – Metka, Meki

Jeseni bo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova razstava Nike Autor, Meine Chance, Eine Chance, Keine Chance.

 

Del jesenske razstave bo tudi Filmski Obzornik 80 – Metka, Meki (Slovenija, 78’, 2021), ki bo premierno predstavljen v torek, 15. junija 2021, ob 21:30 v Kinodvoru.

 

Leto 1968 je za vedno zaznamovalo več kot pol milijona Jugoslovanov in Jugoslovank, ko sta Nemčija in Jugoslavija podpisali bilateralni sporazum, ki je omogočal prehod delovne sile znotraj t. i. projekta Gastarbeiterprogramm. Filmski obzornik 80 skozi različna kuharska poglavja beleži partikularno zgodbo 80-letne gospe, Mariborčanke Metke Autor, delavke Metalne, ki je pri osemindvajsetih letih kot »gastarbajterka« odšla v Nemčijo na začasno delo in nato tam ostala. Izkušnja »gastarbajterstva« jo je zaznamovala, zato velikodušno, gostoljubno in predvsem z veliko topline razume situacijo današnjih popotnikov.

 

________________

Nika Autor, rojena v Mariboru, je po končani srednji šoli študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je prav tako končala magisterij. Po študiju v Ljubljani je opravila doktorski študij na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Je soustanoviteljica in članica Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, kulturne in politične teorije in umetnosti. Ukvarja se z raziskovanjem dokumentarnih ustvarjalnih praks s poudarkom na formi filmskega eseja, video instalacije, risbe in fotografije. Splet: autor.si.