MG+MSUM

IZBOR PUBLIKACIJ V KNJIGARNAH | Maj 2021

Knjigarni v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova sta odprti. Publikacije lahko naročite tudi po pošti. Pišite nam na info@mg-lj.si in navedite, katere publikacije želite. Plačate lahko po povzetju ali po predhodnem plačilu na naš bančni račun. 

 

V knjigarni MG+MSUM smo prejeli nekaj novosti založbe Maska:

Branislav Jakovljević, Učinki odtujitve: performans in samoupravljanje v Jugoslaviji, 1945-1991

Avtor se v knjigi ukvarja s performansom, nastalim znotraj specifične oblike politične ekonomije, ki je naznanila namero, da preseže delitev na produktivno in neproduktivno delo, na industrijsko in estetsko delo. Ob natančnem branju konteksta in izbranih performansov artikulira razliko med sodobno performativno kulturo na Zahodu, pod jugoslovanskim samoupravljanjem, in tisto v okviru poenotene Vzhodne Evrope.

Cena:  19,00€

in

Mark Fisher, Kapitalistični realizem: Ali ni alternative?

V zbirki krajših esejev avtor artikulira vzdušje prekarnega sloja v enaindvajsetem stoletju, pri čemer analizira njegove ekonomske pogoje in kulturne značilnosti.

Cena:  15,00€

 

Ob razstavi Nonument Group: Razstava je na terenu v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, s premiero 25. maja 2021, želimo izpostaviti publikacijo NONUMENT, ki jo lahko najdete v knjigarnah MG+MSUM. Nonument Group se na različne načine ukvarja s procesi spominjanja in pozabe v prostoru. Po eni strani se dejavnosti dotikajo umetniških intervencij, po drugi pa ustvarjanja registra nonumentov, s katerim skupina raziskuje, mapira in arhivira arhitekturo, spomenike, javne prostore, infrastrukturo, katerih pomen se je spremenil zaradi družbenih ali političnih sprememb.

 

Jacques Rancière, On the Shores of Politics

Rancierjevo osnovno stališče v njegovi najnovejši knjigi On the shores of politics, je obnova stika med filozofijo in politiko. Vrniti politiki njen prvotni pomen: organizacija drugačnega mnenja.

Cena: 16,00 €

in

Brad Evans, Adrian Parr, Conversations on Violence: An Anthology

Nasilje je povsod, najsi bo fizično ali metaforično, institucionalno ali medosebno. Na videz nespremenljivo življenjsko dejstvo, ki se kljub temu redko obravnava na konceptualni ravni. Knjiga Conversations on Violence raziskuje vprašanja, vezana na pomen nasilja, in ali je le ta neizogiben del človeškega stanja?

Cena: 24,99€

 

 

Ob fotografski razstavi Božidarja Dolenca v +MSUM smo v knjigarnah MG+MSUM poseben prostor namenili publikacijam s področja fotografije. Poleg katalogov MG+ in nekaterih drugih publikacij s tega področja izpostavljamo tudi nabor številk revije Fotografija (na voljo le v knjigarni MG+) in naše novo sodelovanje z Galerijo Photon, ki nas je založila z nekaterimi svojimi zanimivejšimi publikacijami – med drugim tudi o bendih Buldožer, Pankrti in Laibach (na voljo v obeh knjigarnah). Vabljeni po literaturo o fotografiji v knjigarni MG+MSUM.

 

Na voljo je nov katalog Božidarja Dolenca; Avtografija, zagonetnost, uporništvo. Božidar Dolenc je eden najvidnejših in najbolj priznanih ustvarjalcev na polju fotografije iz druge polovici dvajsetega stoletja pri nas. Razstava in katalog predstavljata opus avtorja, ki je s svojim nekonformističnim duhom ob tematiziranju uličnih prizorov izoblikoval fotografsko poetiko, prepoznavno po skoraj boleči neizprosnosti in pomenski trpkosti, in ki ga je posebna vizualna estetika dogodkov alternativne kulture.

Cena: 22,00€

 

 

Med drugimi tudi:

● Stojan Kerbler, Retrospektiva, Cena: 28,00€

● Božidar Jakac in fotografija, Cena: 30,00€

● Tomaž Gregorič, Fotografije 1995 - 2000, Cena: 12,00€

● Gojmir Anton Kos, Slikar v dialogu s fotografijo, Cena: 20,00€

● Lojze Spacal, Slikarjevo oko in fotoaparat, Cena: 20,00€

● Slavko Smolej, (1909 – 1961), Cena: 10,00€

● Franc Ferjan, (1885 – 1964), Fotograf zasebne in socialne resničnosti, Cena: 7,50€

 

 

Publikacija Politics of Feelings/Economies of Love je nastala iz iniacitive kulturnih delavcev, umetnikov in kustosov, zbranih pod imenom k.r.u.ž.o.k. in prinašajo sklop razmislekov o možnem razmerju med ideologijo in socialnimi čustvi, spolnostjo in nacionalizmom, ljubeznijo in čustveno skupnostjo znotraj nacionalističnega in/ali tržnega fundamentalizma.

Cena: 15,00

 

Franco “Bifo” Berardi

Futurability. The Age of Impotence and the Horizon of Possibility

Bifo predlaga pojem prihodnosti kot presežka nostalgije in obupa na  način, da nas opomni, da tudi v globalni temni krizi še vedno leži mirujoče obzorje možnosti. Knjiga velja za najbolj sistematično predstavitev Berardijeve filozofije.

Cena: 19 €

 

Judith Butler

The Force of Nonviolence, An Ethico-Political Bind

Če upoštevamo nenasilje kot etični problem v politični filozofiji, je potrebna kritika individualizma in razumevanje psihosocialnih razsežnosti nasilja. Butler se opira na Foucaulta, Fanona, Freuda in Benjamina, da bi razmislila o tem, kako odprava nasilja povzroči nezmožnost žalovanja in integracije v življenje.

Cena: 19 €

 

Noam Chomsky in Robert Pollin

Climate Crisis and the Global Green New Deal, The Political Economy of Saving the Planet 

Avtorja se zoperstavita globalnemu zmotnemu strahu pred gospodarsko katastrofo in brezposelnostjo, ki izhaja iz prehoda na zeleno gospodarstvo. »New Green Deal« je  povsem izvedljiv v naslednjih 30 letih, s prenehanjem kurjenja fosilnih goriv na način, da vključuje in izboljšuje življenjski standard ljudi.

Cene: 20 €