MG+MSUM

Skupščina PRIJATELJEV DEZINSTITUCIONALIZACIJE
30. september 2014 | 18:00
#

Vabimo vas na pogovor ob uradni napovedi dezinstitucionalizacije, ki bo v torek, 30. 9. 2014, ob 18. uri v seminarju +MSUM-a. Dogodek - skupščina PRIJATELJEV DEZINSTITUCIONALIZACIJE je del projekta Norost iz osemdesetih - antipsihiatrično gibanje v Sloveniji, ki je na ogled na razstavi Politizacija prijateljstva še do 5. oktobra.

 

Slovenija ima dolgo zgodovino dezinstitucionalizacije. Vseskozi so jo spremljala gibanja, ki so njen nepogrešljivi del. V osemdesetih so bili to tabori v Hrastovcu in Ljubljani, pred kratkim pa je to bil Iz-hod in Boj za. S takšnimi akcijami postanejo tihi glasovi glasni, rodijo se ideje in pogum, solidarnost in zagovorništvo. Brez podpore gibanja bi marsikdo ostal v zavodu ali pa bi se vrnil v zavod. Gibanja so tista, ki odpirajo in omogočajo, da smo skupaj, da se srečamo, da skupaj nekaj naredimo. Od osemdesetih do danes smo naredili veliko na področju preseljevanja stanovalcev iz zaprtih socialnih ustanov v skupnost. Od ustanovitve odbora za družbeno zaščito norosti do danes smo odprli številne stanovanjske skupine, posebni zavodi so začeli odpirati bivalne enote, danes pa se ponovno zdi, da je proces preseljevanja in dezinstitucionalizacije zastal.

 

Maja 2014je v Sloveniji potekala evropska konferenca o dezinstitucionalizaciji. Kljub temu da naj bi ta uradno napovedala dezinstitucionalizacijo, ni sprožila nobenega koraka k dezinstitucionalizaciji. Zato ob razstavi o politizaciji prijateljstva organiziramo skupščino prijateljev dezinstitucionalizacije. Prijatelji si vzamejo čas. Prijatelji se znajo nasmejati iz neuspelih poskusov in napak in proslaviti zmago. Prijatelji skličejo skupščino prijateljev, ko ne vedo kako naprej.

 

Pogovarjali se bomo o tem, kaj lahko še naredimo, da bodo zidovi totalnih ustanov končno padli. Skupščino bomo začeli s kratkim filmom V. Zadnji graščaki Trat (avtor Lukas Miheljak) in z uvodnimi besedami predstavnikov MDDSZ, Joca Podlesnika, Andreje Rafaelič in Srečka Pavliča.

 

Več o filmu:
Kratek dokumentarni film z naslovom V. Zadnji graščaki Trat je nastal ob pogovoru o zapiranju Zavoda za duševno in živčno bolne na Tratah aprila 2014. Upokojeni medicinska sestra in negovalka, tedanji strokovni vodja in nekdanji prebivalec tega zavoda spregovorijo o življenju V, o življenju znotraj grajskega obzidja. Film je nastal v okviru Muzeja norosti, katerega cilj je rekultivirati pojem norosti in prispevati k dezinstitucionalizaciji v Sloveniji in širše. Režija, montaža in kamera: Lukas Miheljak (2014).

 

Vabljeni vsi bolj in manj nori v Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana, 30.9.2014 ob 18.00.

Spletna razstava