MG+MSUM

VIKTOR MISIANO: Travmatizacija prijateljstva
16. september 2014 | 18:00
#

Vabimo vas na predavanje Viktorja Misiana, ki bo v torek, 16. 9. 2014, ob 18. uri v seminarju +MSUM-a. Predavanje bo v angleščini, organiziramo pa ga v okviru razstave Politizacija prijateljstva.

 

V devetdesetih letih je bilo v vzhodnoevropskih državah prijateljstvo zelo zaželeno in iskano kot oblika družbene integracije. Do tega je prišlo, ker so prijateljske povezave, na katerih so temeljile alternativne skupnosti v komunistični preteklosti, igrale konstitutivno vlogo tudi v trdih razmerah postkomunistične tranzicije. Obenem pa se je prijateljstvo tu razumelo kot sodobna univerzalna vrednota, kot alternativen model globalizacije. Vendar je bila v tem razumevanju tudi neka dvoumnost: zelo pogosto prijateljstvo ni bilo videno kot odločilni pogoj umetniške prakse, ampak bolj kot nadomestni. Tu so simptomatični že izrazi, ki so se uporabljali v tistem času: "institucionalizacija prijateljstva" ali "NSK država". Zdi se, da je svet umetnosti v državah v tranziciji (včasih nezavedno) pojmoval tudi prijateljstvo kot nekaj tranzicijskega, kar bo treba v bližnji prihodnosti zamenjati s pravimi institucijami in pravo državo. In ko je ta prihodnost prišla, je vzhodni umetnostni svet prijateljstvo res postavil na stran. Potreben je bil čas in poglobitev v institucionalne razmere, da smo prišli do spoznanja, da je prijateljstvo vrednota samo po sebi in primarni pogoj umetnostnega življenja. Tvorno moč prijateljstva lahko vidimo v želji, prav tako pa - in za to je veliko potrditev - tudi v travmi. Če je Avguštin iz Hipona klical k "prijateljstvu v Bogu", lahko danes govorimo o "prijateljstvu v travmi".

 

 

Viktor Misiano živi v Moskvi in Italiji (Ceglie Messapica). V letih 1980-90 je bil kustos za sodobno umetnost v Puškinovem umetnostnem muzeju v Moskvi, med 1992-97 pa direktor Centra za sodobno umetnost (CAC) v Moskvi. Misiano je bil član kuratorskega teama prve Manifeste v Rotterdamu (1996) ter kurator ruske sekcije na bienalu v Istanbulu l. 1992, na beneškem bienalu leta 1995 in 2003, 1. bienalu v Valencii v Španiji (2001), na bienalu v Sao Paulu leta 2002 in 2004. Kuriral je paviljon Centralne Azije na 51. beneškem bienalu leta 2005, Live Cinema/The Return of the Image: Video from Central Asia v Philadelphia Museum of Art (2007-08), in Progressive Nostalgia: Art from the Former USSR v Centro per l'arte contemporanea, Prato (2007). Je ustanovitelj in glavni urednik revije Moscow Art Magazine in skupaj z Igorjem Zabelom soustanovilelj in eden od urednikov revije Manifesta Journal: Journal of Contemporary Curatorship (Amsterdam, Ljubljana).

 

Viktorja Misiana povezujejo z Moderno galerijo strokovne in prijateljske vezi. Misiano je bil eden od štirih strokovnih svetovalcev pri ustanovitvi mednarodne zbirke Moderne galerije Arteast 2000+, skupaj z Igorjem Zabelom je ustanovil Manifesta Journal, leta 2004 pa je bil skupaj z Zdenko Badovinac in Igorjem Zabelom kustos razstave 7 grehov (Ljubljana - Moskva) v Moderni galeriji. Misiano je tudi eden od avtorjev v publikaciji L'Internationale-Post - War Avant-Gardes Between 1957 and 1986, ki jo je izdala Moderna galerija skupaj z založbo JRP/Ringier Zürich leta 2012.

Spletna razstava