MG+MSUM

POGOVOR O PALESTINI
Četrtek, 4. april 2024 | 18:00
#

Vabimo vas na pogovor o Palestini, kjer bomo med drugim spregovorili o njeni zapleteni in travmatični zgodovini, o prepletenih odnosih med Palestino in Jugoslavijo, gibanju neuvrščenih in solidarnosti s Palestino, o genocidu, ki se odvija v Gazi in tudi o tem, kako Palestinci doživljajo več kot 70-letno zasedbo ozemlja in,  ali med njimi sploh obstaja še kakšno upanje, da bo na tem območju kdaj zavladal mir.

 

Pogovor bo v četrtek, 4. aprila 2024, ob 18:00 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. 

 

Pri pogovoru sodelujejo Majd Nasrallah,  Žiga Smolič in Bojana Piškur (MG+MSUM) kot moderatorka. Pogovor je preddogodek razstave Ozvezdja mnogoterih želja: ob vzhodnem horizontu, ki jo odpiramo 23. maja 2024.

 

Majd Nasrallah je politični aktivist, organizator v kulturi, raziskovalec in kustos iz Qalansuwe v Palestini. Pri svojem delu se osredotoča se na skupnostno izobraževanje, politična gibanja civilnih iniciativ in kritično kulturno produkcijo. Majd je diplomiral iz mednarodnega prava in človekovih pravic na kolidžu Bard, izobraževal pa se je tudi na univerzah Columbia, SciencesPo, Florestan Fernandes National School, Università della Svizzera Italiana in University of Ideas - Cittadellarte. Trenutno je rezident v MSU Zagreb.

 

Žiga Smolič dela kot mladi raziskovalec in asistent na Oddelku za zgodovino (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani). V sklopu priprave doktorske disertacije se ukvarja s procesom jugoslovanske politične afirmacije na Bližnjem vzhodu v šestdesetih in sedemdesetih letih. Pri tem posebno pozornost posveča vprašanju odnosov Jugoslavije z Egiptom, Irakom in Palestinsko osvobodilno organizacijo, skozi prizmo solidarnostnih praks in prijateljskih odnosov. Predhodno je več let deloval kot sodelavec Radia Študent, kjer je predvsem poročal o dogajanju na globalnem jugu. Leta 2019 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani magistriral na temo šiitskega oboroženega upora.