MG+MSUM

OKROGLA MIZA | Feministična pedagogika
Četrtek, 28. marec 2024 | 18:00
#

Sodelujejo: Eva Bahovec, Maja Hodošček, Tea Hvala, Aprilija Lužar in Sara Šabec, pogovor vodi Adela Železnik

 

Vabimo vas na okroglo mizo o feministični pedagogiki v četrtek, 28. marca 2024, ob 18. uri v avditoriju Moderne galerije. Dogodek je del programa razstave Vedno na voljo.

 

Nenehno je treba opozarjati na dejstvo, da pravice žensk, ki so bile pridobljene kjerkoli po svetu, niso samoumevne in da so izključno posledica ženskega boja. Razvoj feminističnega gibanja ni enostranski proces in je tesno povezan s pozicijami, ki razkrivajo mehanizme delovanja moči. Ne glede na to, da se je feministična misel skozi leta razvijala, se je treba vprašati, kako se pridobljene pravice ohranjajo in ozaveščajo pri mladih, in kako, če sploh, so vključene v šolske programe, kurikule in neformalne kode obnašanja.

 

Na okrogli mizi se bomo osredotočile na primere, kako se razmislek o spolu, družbeni moči in enakopravnosti posreduje skozi umetnost. O razvoju feministične pedagogike in metodah opolnomočenja spola bodo spregovorile, dr. Eva Bahovec, raziskovalka in predavateljica na Centru za ženske študije pri Pedagoškem inštitutu, ISH – Fakulteti za podiplomski humanistični študij in Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Maja Hodošček, umetnica, pedagoginja, raziskovalka in kustosinja, Tea Hvala, diplomirana komparativistka in sociologinja kulture z magisterijem iz antropologije spolov, Aprilija Lužar, umetnica in lezbična aktivistka ter Sara Šabec, filozofinja in pedagoginja ter (so)avtorica številnih filmsko-pedagoških gradiv in knjig na področju izobraževanja z umetnostjo s poudarkom na enakosti spolov.

 

Pogovor bo vodila Adela Železnik, kustosinja v Moderni galeriji.