MG+MSUM

Projekcija filma AIDA SE VRAČA – عائدة
Ponedeljek, 18. marec 2024 | 18:00
#

Vabimo vas na projekcijo filma Aida se vrača režiserke Carol Mansour v ponedeljek, 18. marca 2024, ob 18. uri,  v seminarju +MSUM-a. Projekcija je del širšega dogodka, kjer bo na isti dan, v velikih in majhnih dvoranah na vseh celinah predvajan film Aida se vrača. 18. marec je hkrati tudi Aidin rojstni dan, kjer bomo simbolno združili moči za njeno vrnitev domov in pri tem poudarili pravico vseh Palestincev in Palestink do vrnitve v njihovo domovino.

 

Film je v arabskem jeziku z angleškimi podnapisi. Po projekciji sledi neformalno druženje ob kavi in čaju.

 

Toplo vabljeni!

 

Video sporočilo režiserke Carol Mansour

 

 

Več o filmu:

AIDA SE VRAČA – عائدة

Režija Carol Mansour, 2023, 77 minut.

 

Film je pretresljiva, včasih žalostna, včasih boleča, včasih humorna in pogosto absurdna zgodba o mnogoterem potovanju: potovanju izgube, ko se režiserkina mati Aida bori z izgubljanjem sebe zaradi Alzheimerjeve bolezni, a najde tolažbo v ponavljajočem se »vračanju« v Yafo in Palestino svoje mladosti, potovanje izgube starša in končno potovanje povratka v Yafo, kjer bo Aidino končno počivališče in kjer bo spet to, kar je. Skoraj štiri leta po Aidini smrti je Bejrut obiskala režiserkina prijateljica in sodelavka Tanya, ki živi v Ramali. Ko je slišala za Aidine želje in hrepenenje po Yafi, je predlagala, da sama odnese njen pepel nazaj.

 

Film spremlja režiserko Carol Mansour pri načrtovanju, kako spraviti mater nazaj v Yafo, da bi našla večni počitek in mir. Pri tej vrnitvi pomaga nepričakovan nabor prijateljev in tujcev, ki skupaj omogočijo potovanje, ki bi moralo biti preprosto. To potovanje je zelo zasebno in osebno, obenem pa v njem odzvanjajo zgodbe stotisočih obolelih za Alzheimerjevo boleznijo in njihovih družin ter stotisočih palestinskih beguncev, ki čakajo na povratek domov. Film je poklon izgubljeni preteklosti režiserkine družine, poskus obnovitve dela tako posameznega kot kolektivnega spomina ter poetična afirmacija vseh izgnanih Palestincev, ki se ne smejo vrniti domov niti po smrti.

 

Napovednik: https://vimeo.com/777005171

 

Več informacij (v angleščini):

Obvestilo za javnost (docx)
Obvestilo za družbena omrežja (docx)