MG+MSUM

Okrogla miza o nasilju nad ženskami
Petek, 8. marec 2024 | 18:00
#

Sodelujejo: Zemira Alajbegović Pečovnik, Jasna Podreka, Svetlana Slapšak, Tina Tomšič (Inštitut 8. marec), Darja Zaviršek, pogovor vodi Nadja Ebner

 

Vabimo vas na pogovor o nasilju nad ženskami, ki bo v petek, 8. marca 2024, ob 18. uri v Moderni galeriji. Pred pogovorom vabljeni tudi na vodeni ogled po razstavi Vedno na voljo. Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije s kustosinjo Martino Vovk in predstavitev knjige umetnice Tanje Lažetić Neznane žrtve, ki se navezuje na  istoimensko delo na razstavi.

 

Preprečevanje nasilja nad ženskami je eno izmed ključnih poglavij boja za ženske pravice in varno družbo, ki vključuje temeljne človekove pravice vseh. Ob priložnosti praznika dneva žena se bomo na okrogli mizi s povabljenimi sogovorkami dotaknili teme nasilja nad ženskami in različnimi vzroki ter posledicami nasilja v družbi, družboslovju in umetnosti. Debata se bo dotaknila tem, ki so prisotne tudi na razstavi – spolno nasilje, femicid, neenakopravnost.

 

V pogovoru bodo sodelovale Zemira Alajbegović Pečovnik, umetnica in novinarka, ki se na razstavi predstavlja z dokumentarnim filmom Med štirimi stenami (1999, soavtor Neven Korda), Tina Tomšič, predstavnica Inštituta 8. marec, nevladne organizacije, katere glavni namen  je prevpraševanje različnih oblik podrejenosti, predvsem na področju spola, ter postavljanje neenakopravnosti v širši družben okvir, dr. Jasna Podreka, sociologinja in raziskovalka femicida, dr. Svetlana Slapšak, antropologinja, klasična filologinja in pisateljica ter dr. Darja Zaviršek, sociologinja, ki raziskuje zgodovino ženske emancipacije.

 

Pogovor bo moderirala Nadja Ebner, filozofinja in sociologinja kulture, ki v svojem delu raziskuje problematiko obporodnega nasilja. Je tudi članica feminističnega bralnega krožka Sestrovščina ponosnega delfina, ki organizira svoje dogodke v sodelovanju s KUD Anarhivom.