MG+MSUM

DELAVNICA | Feministični WikiMaraton 2024
Sobota, 24. februar 2024 | 12:00 - 17:00, MG+
#
#
#
#

Sodelavki in asistentki: Ana Čigon in Ida Hiršenfelder

Postprodukcija: Moderna galerija, Ljubljana

Soorganizacija: Ida Hiršenfelder, Ana Čigon

Produkcija: Laboratorij Rampa / Zavod Kersnikova

 

 

Vabimo vas k sodelovanju pri četrti ediciji Feminističnega WikiMaratona v soboto,  24. 2. 2024, v okviru razstave Vedno na voljo. Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije.

 

Na delavnici, ki bo potekala od 12. do 17. ure v avditoriju Moderne galerije, bomo v slovensko Wikipedijo vnašale_i članke o slovenskih umetnicah, ki so predstavljene na razstavi. Seznam umetnic in več informacij o pobudi najdete na  povezavi https://sl.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:V_%C5%BEivo/Feministi%C4%8Dni_WikiMaraton#cite_note-Rewriting_Wikipedia-1, več pa si lahko preberete tudi v nadaljevanju.

 

K sodelovanju pri dopolnjevanju slovenske Wikipedije vabimo vse poznavalke_ce na razstavi predstavljenih ustvarjalk_cev. Vabljene_i ste tudi tiste_­i, ki sicer niste vešče_­i pisanja Wikipedije, a bi se tega rade_­i naučile_­i in celo tiste_­i, ki se ne bi učile_­i vpisovanja v Wikipedijo, pa bi članek lahko prispevale­_i po e-mailu.

 

Prosimo, da se na delavnico predhodno prijavite na wikimaraton2013@gmail.com. Sporočite, ali se nam boste pridružile_i  v Moderni galeriji ali boste sodelovale_i virtualno.  V drugem primeru, nas obvestite, katere članke obdelujete. Pišite nam tudi, če imate dodatna vprašanja glede sodelovanja.

 

Kako lahko sodelujete?

 

Možnost za priučitev pisanja v Wikipedijo boste sicer imele_i na delavnici v Moderni galeriji, priporočamo pa, da pred tem pripravite članek in poiščete pisne vire, ki bi jih lahko uporabile_i in navajale_i pri izdelavi članka in so nujni, da bi članek na Wikipediji tudi obstal.

 

Osnovna pravila za pisanje dobrega članka najdete na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Pravila_in_smernice, nekaj kratkih navodil pa si lahko preberete spodaj in se v soboto,  24. 2. 2024 prelevite v Wikipiske_ce!

 

Če ne morete priti na srečanje v živo, lahko sodelujete pri projektu virtualno. Potrebno je  samo sporočiti wiki uporabniško ime in ime umetnice, ki jo želite v članku obdelati.

 

V kolikor vnašanja v wikipedijo ne obvladate,  imate možnost postati naš_a sufler_ka: pošljite nam članek o umetnici v word obliki, me pa bomo poskrbele, da ga vnesemo v Wikipedijo. Ne pozabite dodati referenc, ki bodo dokazovale resničnost napisanih podatkov, saj bo sicer članek neustrezen in zato izbrisan iz Wikipedije.

 

Vse, ki se nam boste pridružile v živo prosimo, da s seboj prinesete prenosni računalnik.

 

Pred srečanjem priporočamo, da si pripravite naslednje materiale:

·  Kakršnekoli ustrezne referenčne (običajno pisne) materiale: članke, knjige, ... Poskušajte zbrati čim več referenc, da bo članek boljši ter da si bodo bodoče uporabnice z njimi lahko pomagale pri iskanju dodatnih informacij o osebi.

·  Morebitne digitalne fotografije umetnic, ki ste jih posnele in jih bi želele predati v brezplačno in javno uporabo preko Wikipedije.

·  Če nimate pripravljenega nič od naštetega, prinesite le svoje znanje in zavzetost .

 

Prispevajte svoje znanje!

 

Skupaj izboljšajmo pokritost tem o slovenskih umetnicah na Wikipediji.

Hvala!

 

 

 

Fotografije: Rebeka Bernetič / Iz dogodka Feministični Wikimaraton 2014, Koprodukcija: Rdeče zore in Laboratorij Rampa / Zavod Kersnikova