MG+MSUM

Kulturni praznik v MG+MSUM | 8. februar 2024
 
#
#
#
#
#
#
#

Kulturni praznik v MG+MSUM
Četrtek, 8. februar 2024 | 10:00 – 18:00


Ob slovenskem kulturnem prazniku vas vabimo v Moderno galerijo, MG+ in Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM!

 


NA OGLED

 

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi, MG+
Izbor del iz nacionalne zbirke Moderne galerije, ki tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti.

 


Točke v času – razstava iz zbirk, 1889–1991, MG+
Prostorsko krožna časovnica z izborom del predstavlja osvežitev in dopolnitev stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi.

 


Vedno na voljo. Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije, MG+
Razstava se posveča umetniški produkciji, ki obravnava družbeni spol in iz njega izhajajoče diskriminacije, seksizem in neenakost za ženske (in vse, ki se kot ženske identificirajo), pri čemer se diskriminacija manifestira na presečišču spola in drugih kategorij in okoliščin, npr. razreda, dela, rase, nacionalnosti, spolne identitete in starosti.

 

 

Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in nacionalnih zbirk Moderne galerije ter posebni projekti | Stvari se skvarijo, +MSUM
Samo še dober teden si lahko ogledate trenutni izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in nacionalnih zbirk Moderne galerije z naslovom Stvari se skvarijo, ki se nanaša na kratki igrani film Revolucija, v režiji pionirja slovenskega modernističnega filma Boštjana Hladnika.

 


Aleksandra Vajd: Od znotraj dol in od zgoraj, +MSUM
Pregledna razstava Aleksandre Vajd predstavlja več kot dvajset let dela ene najpomembnejših ustvarjalk na področju sodobne fotografije. Razstava se osredotoča na fotografski medij kot tak in sledi vidiku njegovega razvoja in spreminjanja s časom, še zlasti od srede devetdesetih let preteklega stoletja do danes.

 


Občutja v hiši mojega telesa
»Razstava v razstavi« študentov ALUO na prostorski skulpturi avtoric Aleksandre Vajd in Anette Mone Chişa, ki je nastala na osnovi vsebinskih izmenjav umetnice A.V. in študentov v prostorih +MSUM-a, se odpira na predvečer praznika, 7. februarja 2024,  ob 19. uri.

 

Prepih | DNLM: Preglaševanje jesiharja, +MSUM
Pri novem projektu DNLM-ja v sklopu serije Prepih  gre za sintezo procesualnega dela, ki vključuje več projektov, nastalih po umetnikovi utečeni metodi. V njej javni prostor uporabi kot medij, v katerega poseže z akcijo, ter s situacijsko intervencijo prevzame kontekst njegove simbolne strukture, da bi vanj vpisal nov pomen.

 

 

Komentar | Jošt Franko in Etaf Abdelrahman: Gaza, +MSUM
V vhodni avli + MSUM-a je na ogled Komentar iz ciklusa, ki je tokrat v celoti posvečen Gazi.  Prvi komentar z naslovom Gaza sta prispevala Jošt Franko in Etaf Abdelrahman. Komentar je del skupnostnega časopisa A Memory Without Evidence, ki ga lahko kupite v Knjigarnah MG+MSUM.

 

 

VN20, arhiv performansa, +MSUM
VN20 - arhiv cikla performansov, s katerimi Via Negativa vrši gesto ponovnega vpisa v lastno preteklost, je na ogled v prvem nadstropju +MSUM-a.

 

 

PROGRAM VODSTEV IN DELAVNIC

 

Moderna galerija, MG+
11:00 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi, javno vodstvo, vodi Žiga Kelenc
11:00 Kul+ura, delavnica za vse generacije
13:00 Vedno na voljo. Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije, javno vodstvo, vodi Kristjan Sedej
16:00 Vedno na voljo. Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije, javno vodstvo, vodi Kristjan Sedej

 


Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM
15:00 Stvari se skvarijo, javno vodstvo, vodi kustosinja Adela Železnik
16:00 Občutja v hiši mojega telesa, javno vodstvo sodelujočih študentov
16:00 Kuponi za...kulturo! delavnica za vse generacije
17:00 Aleksandra Vajd: Od znotraj dol in od zgoraj, javno vodstvo, vodi Žiga Kelenc

 

Vabimo vas, da obiščete obe knjigarni, ki ob nakupu publikacij Moderne galerije nudita poseben praznični popust!