MG+MSUM

Slavčo Dimitrov: Ekstatična telesa: Arhiv kvirovskih performativnih teles v Severni Makedoniji
Predavanje, sreda, 6. december 2023, ob 18:00, seminar +MSUM
#
#

Vabimo vas na predavanje dr. Slavča Dimitrova z naslovom Ekstatična telesa: Arhiv kvirovskih performativnih teles v Severni Makedoniji (Ecstatic Bodies: Archive of the Queer Performative Bodies in North Macedonia), ki bo v sredo, 6. decembra 2023, ob 18. uri v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Predavanju, ki bo v angleščini, bo sledil pogovor, ki ga bo moderirala dr. Marina Gržinić.

 

Dogodek organizira ZRC SAZU, v sodelovanju z Nomad Dance Academy Slovenia.

 

Predavanje/predstavitev Ekstatična telesa: Arhiv kvirovskih performativnih teles v Severni Makedoniji je rezultat skupnega raziskovanja, arhivske prakse in kuratorskega projekta z Biljano Tanurovsko-Kjulavkovski, ki se osredotoča na različne uprizoritvene, plesne in kuratorske prakse, tj. performativne vidike na področju umetnosti in širše v Severni Makedoniji. Te prakse uprizarjajo to, kar imenujeva »drugo telo«, katerega drugost je postavljena v razmerje do institucionaliziranih umetniških okvirov, normativnih in hegemonskih (bio)političnih aparatov (Foucault) ter »distribucije čutnega« (Ranciere), zlasti pa seksualnih in spolnih režimov politike telesa. Arhiv sodobnih kvir/feminističnih performansov v Makedoniji zajema obdobje zadnjih štirih desetletij in raziskuje različne prakse znotraj vizualnih in performativnih umetnosti, kvir performanse in koreografije, vsakdanje kvir in klubske koreografije, začetke študij spolov, politične performanse ter kvir in feministične festivale. Najin cilj ni predstaviti celovito zgodovino vizualnih, performativnih in diskurzivnih reprezentacij seksualnih in spolnih manjšin v Severni Makedoniji, niti uokviriti kvir performativ v smislu identitete. Prej nama gre za to, da kvir performativ in kvir performativno telo umestiva v širši kontekst uprizoritvenih praks, ki mobilizirajo dvojno delovanje, ki korenini v performansu, tj. vrzel med »del(ov)anjem« in »prikazovanjem del(ov)anja«, med absorpcijo identitete in reartikulacijo telesnih norm.

Z osredotočanjem na performativne prakse, ki kritično aktivirajo kontingentnost in nestabilnost identitet in telesnih meja, me v tem predavanju zanimajo performansi, h katerim pristopava kot kvir, ker: demistificirajo družbene norme in normalnost; obravnavajo spol kot problem in ne kot predpostavko in metafizično substanco; v seksualnosti vidijo možnost antagonističnega performiranja biopolitičnih scenarijev in redefiniranja identitetnih kategorij; telo obravnavajo kot odprto in dinamično, katerega meje in površine so predmet nenehnih pogajanj in reartikulacije. V okviru predstavitve najin arhiv organiziram okoli več gravitacijskih problemov: a) performativov »drugega telesa«, ki mobilizirajo figure in izkušnje žensk, ne-človeških, tujih in kvir življenj; b) performativnih praks, strategij in učinkov kviranja heteronormativnih javnih prostorov in institucij; c) performativov kvir družbenosti in prostorov kot prakse ustvarjanja sveta; d) performativne mobilizacije telesa kot arhiva ali performiranja manjkajočih glasov v zgodovini; e) kvir koreografij telesnih morfologij in politik; ter f) performativov besedil in diskurzov kot platform za produkcijo novih teles in subjektivitet.

 

Slavčo Dimitrov je diplomiral iz primerjalne književnosti na Univerzi Svetega Cirila in Metoda. Magistriral je na področju študije spolov in filozofije na Evro-balkanskem inštitutu v Skopju, svoj drugi magisterij je opravil na Oddelku za multidisciplinarne študije spolov na Univerzi v Cambridgeu, doktoriral pa na Oddelku za transdisciplinarne študije sodobnih umetnosti in medijev na Fakulteti za medije in komunikacije – SINGIDUNUM v Beogradu. Deloval je kot asistent na Oddelku za pravne in politične vede na Univerzi FON. Bil je tudi asistent na podiplomskem študiju spolnih in kulturnih študij na Evrobalkanski univerzi ter na dodiplomskem in podiplomskem študiju na Fakulteti za medije in komunikacije – SINGIDUNUM v Beogradu. Je ustanovitelj mednarodne Poletne šole za seksualnosti, kulture in politike v Beogradu in eden od ustanoviteljev Raziskovalnega centra za identitete, kulture in politike IPAK.Centar v Beogradu. Slavčo Dimitrov je kuriral več umetniških in kulturnih projektov ter številne konference v Severni Makedoniji. Že osem let kurira Skopje Pride Weekend, interdisciplinarni festival kvir umetnosti, kulture in teorije. Dimitrov je v regionalnih in mednarodnih revijah in knjigah objavil številne članke s področja kulturnih študij, politične filozofije, študij performansa, utelešenja in afektov ter kvir teorije. V svoji teoretični in raziskovalni praksi se osredotoča na različne oblike sodobnih političnih filozofij, kulturno, kritično in spolno ter kvir teorijo, utelešenje in afekte, estetiko, družbeno koreografijo in študije performansa. Je prejemnik nagrade AICA Macedonia – Ladislav Leshnikov Award 2018 in Štipendije Igorja Zabela 2020.