MG+MSUM

Dnevi palestinske kinematografije: Vezenje Palestine
Torek, 7. november 2023, ob 18:00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova
#

V okviru Dnevov palestinske kinematografije vas toplo vabimo na projekcijo filma Vezenje Palestine, ki bo v torek, 7. novembra ob 18. uri v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), Maistrova 3.

 

Film je v arabskem jeziku z angleškimi podnapisi. Po projekciji sledi neformalno druženje ob kavi.

 

Vstop je brezplačen.

 

Moderna galerija je eden od partnerjev Film Lab Palestine in Dnevov palestinske kinematografije. Filmski festival Dnevi palestinske kinematografije, ki od leta 2014 poteka v Ramali, se letos prvič ne dogaja v Palestini. V času genocida v Gazi, ko mednarodne novice in politiki izkrivljajo palestinsko zgodbo in razčlovečujejo tako Palestince kot njihovo trpljenje, so se organizatorji festivala Film Lab Palestine odločili, da bodo njihovo zgodbo in glas prenesli onkraj meja Palestine. Partnerji z vsega sveta tako istočasno organizirajo projekcije preteklih filmov Palestincev in o Palestini ter ustvarjajo prostor za predstavitve in pripovedi, ki prihajajo neposredno od Palestincev samih.

 

Vezenje Palestine

dokumentarni film Carol Mansour, 2017, 77’, arabsko z angleškimi podnapisi

Dvanajst vztrajnih, odločnih in zgovornih žensk iz različnih življenjskih okolij: odvetnice, umetnice, gospodinje, aktivistke, arhitektke in političarke vezejo zgodbo o svoji domovini, njeni razlastitvi in neomajni odločenosti, da bo pravica zmagala. Skozi njihove zgodbe se individualno prepleta s kolektivnim, a hkrati ostajajo zgodbe izrazito osebne. Dvanajst žensk, dvanajst življenjskih obdobij in zgodb iz Palestine; dežele, katere položaj je bil določen na zemljevidu sveta, zdaj pa je izvezen na njegovem obrazu.