MG+MSUM

OKROGLA MIZA | Srečanje v umetnosti | Ob razstavi Abstrakcija in likovna teorija Marijana Tršarja
17. marec 2023 ob18. uri
#

Srečanje v umetnosti

Okrogla miza ob razstavi Abstrakcija in likovna teorija Marijana Tršarja

Petek, 17. marec 2023 | ob 18. uri
Avditorij, Moderna galerija MG+Sodelujoči: Andrej Jemec, Milček Komelj, Jožef Muhovič, Leon Zakrajšek
Moderatorka: Tjaša Šavorič

Vabimo vas na okroglo mizo »Srečanje v umetnosti«, ki se bo odvijala ob razstavi Abstrakcija in likovna teorija Marijana Tršarja v Moderni galeriji. Razstava, nastala ob 100. obletnici umetnikovega rojstva, poudarja Tršarjeva likovnoteoretska prizadevanja in njegov odnos do abstrakcije tako v teoriji kot v slikah.

Na okrogli mizi se bodo sogovorniki posvetili različnim vidikom Tršarjevega življenja in ustvarjanja. Razpravljali bodo o Tršarju kot umetniku, likovnem teoretiku, umetnostnem zgodovinarju in pedagogu, ki je s svojim enciklopedičnim znanjem, gorečo željo po predajanju znanja in neusahljivo življenjsko energijo pustil pomemben pečat v slovenskem prostoru.

Razstavljena abstraktna platna predstavljajo ključno obdobje v Tršarjevem opusu, ko se je umetnik popolnoma sprostil in srečal s samim seboj. S svojim delom nas še danes nagovarja in spodbuja k razmišljanju ne le o likovnih prvinah, temveč tudi o odprtih vprašanjih slovenske preteklosti, v katere brezno je nekdaj zrl tudi sam. Marijan Tršar  raz_ume 
Zbirka gradiva Marijana Tršarja v knjižnici Moderne galerije