MG+MSUM

Predstavitev romana | Esad Babačić, Balkonci
1. marec 2023 ob 18. uri
#
#

Esad Babačić
Predstavitev romana Balkonci in pogovor z avtorjem


Sreda, 1. marec 2023, ob 18:00 | seminarska soba, Muzej sodobne umetnosti Metelkova + MSUM



Dogodek organizira Založba Litera. 

Roman Balkonci je neizprosni zapis čuvaja sodobne umetnosti, ki postane eksponat v muzeju lastnega življenja. Obenem gre za pikro obravnavo družbe, v kateri zgolj ustvarjalnost še zdaleč ni dovolj za dostojno preživljanje. Navsezadnje pa je tudi obračun s tistimi, ki hodijo samo mimo in se nikdar ne pokažejo na svojem balkonu.

O Esadu Babačiću (1965) so zapisali:

Pevcu in piscu besedil pri punk skupini Via Ofenziva je Založba FV 126/5 kot sedemnajstletniku podelila nagrado za najboljšo punk pesem o Josipu Brozu Titu. Prvi za železno zaveso si je s skupino Via Ofenziva drznil javno izvajati svojo priredbo, takrat strogo prepovedane »nacistične« pesmi Lili Marlen. Zato ga je takratni komunistični režim večkrat zasliševal in mučil. Po dokončnem zatonu punka v nekdanji Jugoslaviji se je posvetil pisanju lirike in do danes izdal trinajst pesniških zbirk. Skupaj s svetovno znano umetniško skupino NSK je izdal umetniško knjigo Biospektiva (2010). Objavljal je v uglednih evropskih revijah Die Batterie, Edinburgh Review in Literaturundkritik ter ameriški DG The Dirty Goat, v ZDA pa objavil tudi svojo prvo prevedeno samostojno zbirko, Lying poet. 

Za pesem Donava je na Dunaju prejel mednarodno nagrado Hörbiger, dvakrat je bil nominiran za Jenkovo nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, dvakrat pa za Veronikino nagrado. Leta 2014 je prejel književno nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus, ki pomembno zaznamuje umetniško literaturo XXI. stoletja. Leta 2020 je prejel tudi Rožančevo nagrado za najboljšo knjigo esejev Veš, mašina, svoj dolg (Mladinska knjiga). 

Njegov dosje pravi, da je na enem od literarnih večerov (Sommernacht der lyrik, 1998, Pankow, Berlin) bral skupaj z enim največjih ameriških pesnikov, Johnom Ashberyjem.

Dogodek bo moderirala Gabriela Babnik.