MG+MSUM

PERFORMANS | Extima: Rodovitna prst
29. januar 2023 ob 16. uri
#

Foto: Marcandrea

VIA NEGATIVA | Extima: Rodovitna prst

Galerijski performans, Olja Grubić

Nedelja, 29. januar 2023 ob 16. uri | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM 

Performans temelji na raziskavi tesne povezave med logiko civilizacije in okoljem ter proučuje nesorazmerni vpliv ekološke degradacije na ženske, s posebnim poudarkom na okoljski in spolni nepravičnosti. 

Timothy Morton pravi, da sta podoba in koncept narave same ena glavnih ovir pri razmišljanju o okolju, ki je skozi stoletja v človeški miselni sferi razvilo iluzijo nasprotovanja in ločenosti med biosfero in človeško civilizacijo. Občudovanje narave na daljavo povzroča podobno paradoksalno duševno zmedo, kot jo patriarhat izvaja pri ženski: povzdigne jo na piedestal sadističnega občudovanja, hkrati pa si jo podredi in jo uniči.

Feministično gibanje si že več desetletij prizadeva osvoboditi ženske te povezave z naravo, ki jo izkorišča patriarhalna misel, da bi ženske umestila v domačo sfero in jih izključila iz politike. Osrednja teza projekta je, da obstaja analogija med izkoriščanjem ženske in narave: pomanjkanje spoštovanja do njih, mesto, ki jim je dodeljeno, zaradi česar sta njihovo delo, njihova proizvodnja nevidna.

Rodovitna prst je prvi del štiriletnega projekta pod skupnim naslovom EXTIMA. Olja Grubić v njem raziskuje pozunanjenje intimnega kot bazične geste umetnice na eni strani, na drugi pa odpira zapleteno razmerje med privatnim in javnim, osebnim in družbenim.

Performans poteka v sklopu Hotspot 2023

Avtorica in izvajalka: Olja Grubić
Soavtorice in izvajalke: Lana Zdravković, Kristina Aleksova Zavašnik, Barbara Kukovec, Nohemi Barriuso
Avtorja glasbe: Andrej Fon, Vid Drašler
Producentka: Špela Trošt
Odnosi z javnostjo: Sara Horžen
Produkcija: Via Negativa

Programska podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana