MG+MSUM

Predstavitev knjige Art and Climate Change
16. november 2022 ob 18. uri
#

Art and Climate Change
predstavitev knjige

Sreda 16. 11. 2022 ob 18. uri
 

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Art and Climate Change (Umetnost in podnebne spremembe) z avtorjema Majo in Reubenom Fowkesom.
 

Art and Climate Change, ki je izšla pri založbi Thames & Hudson v zbirki World of Art, obravnava obsežno in prodorno umetniško ukvarjanje z vse intenzivnejšim ekološkim propadanjem. Ko je ogrožena prihodnost življenja na Zemlji, ustvarjanje, ki je samo sebi namen, ne zadošča več. Umetniki pozivajo k aktivnemu in kolektivnemu ponovnemu zbliževanju s planetom in k razkrivanju izkoriščevalskih struktur, ki ogrožajo preživetje ljudi, živali, rastlin in naravnih entitet. V raziskovanju stičišča med dekolonialno reparacijo in ekološko obnovo se umetniki z aktivističnimi praksami, ekološkimi teorijami, znanstvenimi spoznanji in staroselskimi nazori lotevajo podnebne krize. Avtorja Maja in Reuben Fowkes proučujeta umetniške prakse, ki se odzivajo na antropocen in njegov škodljivi učinek na podnebje našega planeta, od prizorov narave, zdesetkane zaradi nenehnega izumiranja vrst, in pokrajine, pretvorjene v pustinjo zaradi izkoriščanja, do umetnosti, izhajajoče iz skupnosti, ki jih okoljske krivice kot posledica podnebnih sprememb najhuje prizadevajo. Večerna diskusija v +MSUM-u je priložnost, da se zberemo in strnemo misli o negotovostih in nujnostih te dobe podnebnega kaosa.



Maja in Reuben Fowkes sta ustanovila Translocal Institute for Contemporary Art ter vodita Postsocialist Art Centre (PACT) na Institute of Advanced Studies na šoli University College London. Med njunimi publikacijami so med drugim Art and Climate Change (Thames & Hudson, 2022), Central and Eastern European Art Since 1950 (Thames & Hudson, 2020), Ilona Németh: Eastern Sugar (Sternberg Press, 2021), The Green Bloc: Neo-avant-garde Art and Ecology under Socialism (CEU Press, 2015) in posebna izdaja revije Third Text z naslovom Actually Existing Artworlds of Socialism (2018). Med njunimi nedavnimi kuratorskimi projekti sta razstavi Colliding Epistemes v kulturnem centru Bozar v Bruslju (2022) in Potential Agrarianisms v Kunsthalle v Bratislavi (2021). Socialistični antropocen v vizualni umetnosti raziskujeta s podporo štipendije UKRI Frontier Research. 


Preberite več