MG+MSUM

Interpretativni vidiki v sodobni umetnosti 1991–2021
17.12.2021 10:00
#

Simpozij bo potekal v petek, 17. decembra 2021, s pričetkom ob 10. uri v dvorani Seminar v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) na Maistrovi 3 v Ljubljani.

 

Sodelujoči: Aleksander Bassin, Srečo Dragan, Kaja Kraner, Andrej Medved, Jožef Muhovič, Mojca Puncer, Jurij Selan in Janez Strehovec.


Arhiv prenosa v živo: https://www.youtube.com/watch?v=X4I7IZhWWO8

 

Tematski blok v 119. številki revije Likovne besede, kjer so objavljeni izvirni znanstveni članki in eseji sodelujočih avtoric in avtorjev prispevkov na simpoziju: PDF datoteka.

 

Moderna galerija s simpozijem Interpretativni vidiki v sodobni umetnosti 1991–2021 obeležuje trideseto obletnico slovenske samostojnosti ter pretresa dogajanje na področju sodobne likovne in vizualne umetnosti v zadnjih treh desetletjih.

 

V tem izrazito dinamičnem obdobju so bili tako ustvarjalci kot likovni kritiki, akademiki, muzealci in drugi deležniki na področju umetnosti postavljeni pred številne nove izzive, povezane tudi z razvojem in razmahom digitalne tehnologije. Slovenska likovna, intermedijska in novomedijska umetnost so se na prelomu tisočletja še tesneje približale evropskim, mednarodnim in globalnim trendom, določene poetike so se poistovetile z regionalnimi ali bolj individualističnimi vzgibi. Priča smo bili večplastnim procesom, obujanju minulih idej in vključevanju novosti pri artikuliranju umetniških izrazov, praks in medijev. Pomembno vlogo v tem procesu sta imela tudi Moderna galerija in pod njenim okriljem leta 2011 ustanovljeni Muzej sodobne umetnosti Metelkova.

 

Eden od ciljev simpozija je premisliti, kako interpretacija pogojuje naš pogled na sodobno umetnost, ki odpira in zahteva nove, drugačne in inovativne interpretativne pristope. Te bodo tematizirali tudi sodelujoči predavatelji, ki z različnih vidikov spremljajo sodobno vizualno umetnost, hkrati pa v luči transdisciplinarnosti razpirali njene povezave s filozofijo, umetnostno kritiko, sociologijo, psihoanalizo, urbanističnimi študijami, politično teorijo, tehnologijo in drugimi področji.


Zbornik simpozija z znanstvenimi članki in eseji bo izšel kot tematski blok v 119. številki Likovnih besed decembra 2021.

 

Program

10.00
Uvodni nagovor
dr. Aleš Vaupotič, direktor Moderne galerije
dr. Robert Simonišek, organizator simpozija

 

10.15
Aleksander Bassin: Iskanje nove identitete ob recepciji novih umetniških pojavnosti

 

10.45
mag. Srečo Dragan: Za več-kot-umetnost

 

11.15
dr. Kaja Kraner: Od sodobnosti do spekulativnih futurizmov – politika časovnosti novejših interpretativnih in razstavnih pristopov

 

11.45
dr. Andrej Medved: Fotografirana prikazen

 

12.00
Odmor

 

12.45
dr. Jožef Muhovič: Umetnost v vidnem in nevidnem polju

 

13.15
dr. Mojca Puncer: K filozofiji sodobne umetnosti na Slovenskem (nekaj poudarkov)

 

13.45
dr. Jurij Selan: Dvojna narava hipotetične umetnosti v filozofiji umetnosti in sodobni umetniški praksi

 

14.15
dr. Janez Strehovec: Trajnostna umetniška storitev

 

14.45
Razprava

 

Zaradi epidemioloških razmer je število mest na simpoziju omejeno, zato obiskovalce prosimo, da se na dogodek predhodno prijavijo na spletnem naslovu: ana.zan@mg-lj.si ali po telefonu na številki: (01) 241 68 00.
Simpozij bo izveden v skladu s pogoji PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki se bodo preverjali ob obisku dogodka. Udeležence prosimo, da poskrbijo za zaščitne maske in upoštevajo priporočila NIJZ.


V kolikor bi prišlo do nadaljnjih omejitev izvajanja javnih dogodkov, bo simpozij izveden virtualno. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.


Udeležba na dogodku je brezplačna.