MG+MSUM

PROJEKCIJA DVEH FILMOV | Bela gora in Izdelovanje Zemelj
19. december 2020 — 20. december 2020
#

Bela gora in Izdelovanje Zemelj
26. MFRU

 

Mednarodni festival računalniške umetnosti MFRU Maribor v sodelovanju z Moderno galerijo organizira predstavitev dveh filmov, ki so del osrednjega kuriranega programa festivala. Program 26. MFRU, ki se letos odvija pod naslovom Infrastrukturni kompleks: predrugačena Zemlja, kurira Tjaša Pogačar.

 

Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU) je bil v Mariboru prvič organiziran v začetku devetdesetih let. Ker so računalniške tehnologije igrale ključno vlogo v širših družbenih in ekonomskih, pa tudi ekoloških preobrazbah, ki so usmerile razvoj mesta od industrijske preteklosti k postindustrijski prihodnosti, je MFRU s posebnim poudarkom na računalniških umetnostih edinstvena platforma za obravnavo sprememb in potencialov, ki jih te tehnologije prinašajo na lokalni in planetarni ravni.

 

Osrednji kuriran program letošnjega MFRU se osredotoča na povratno zanko med sodobnimi tehnologijami in ekologijami ter infrastrukturne aspekte tega odnosa.  Predstavlja projekte in pozicije, ki se ukvarjajo z infrastrukturnim slojem »tehnosfere«, ob tem razvijajo orodja za navigiranje v novih prostorskih razmerah in časovnostih, ki jih ta povzroča, projekte, ki odpirajo planetarno perspektivo in razmišljajo o zmožnostih ter sovpletenosti digitalnih tehnologij v procese preoblikovanja Zemlje ter ne nazadnje uporabljajo fikcijo za špekuliranje o možnih infrastrukturnih prihodnostih (in prihodnostih upravljanja).

 

 

Sobota, 19.12.2020

10h - 18h

Emma Charles: Bela gora

Bela gora je dokumentarno-fikcijski film na 16-mm traku, ki se osredotoča na podzemni podatkovni center Pionen. Gre za nekdanji bunker civilne obrambe, ki ga je arhitekt Albert Frances-Lanord leta 2008 preoblikoval v podzemni podatkovni center s strežniki, ki so nekdaj med drugim hranili podatke WikiLeaksa in PirateBaya. Nahaja se pod 30 m granitnih skal v stockholmskem parku Vita Bergen, zasnovan pa je bil kot neposredna referenca na znanstvenofantastične filme, npr. Silent Running. Bela gora se poigrava z estetiko znanstvene fantastike in razkriva raznolike oblike časovnosti, ki nastajajo z raziskovanjem podatkovnega prostora in geologije.

Emma Charles je umetnica in filmska ustvarjalka, ki živi v Londonu. V svoji praksi, ki temelji na raziskovanju, uporablja eksperimentalne pristope h gibljivi sliki in zvoku, s katerimi navigira v polju ne-fikcije, medtem kot se osredotoča na teme tehnologije, kapitalizma in pokrajine. Njeno delo se poigrava z zabrisanimi ločnicami med dokumentarnim filmom in fikcijo ter pogosto razkriva artificielnost tako filmskega okolja kot naše doživete izkušnje.

 

Nedelja, 19. 12. 2020

10h - 18h

Geocinema (Solveig Suess & Asia Bazdyrieva): Izdelovanje Zemelj

Izdelovanje Zemelj navigira skozi arhitekture planetarnega filma. Film se začne v globusu, ki se nahaja v Kitajski akademiji znanosti, nato pa vstopi v prostore podzemnih postaj Mijun in Sri Rača, v center za raziskovanje podnebja v Bangkoku, konferenčne dvorane v vulkanskem okrožju Tengčong in krizne sobe naftnega konglomerata Gazprom v Omsku. Predstavniki nacionalnih držav, mednarodnih organizacij in znanstvenih ustanov se sestanejo z namenom varovanja okolja in skušajo poiskati alternativne geopolitične modele, pri čemer si močno želijo sodelovati v kitajskem programu Digitalni pas in pot. Podobe in zvok ustvarjajo napetost med distanco in intimnostjo, celostjo in fragmentiranostjo, preteklostmi in sedanjostmi-prihodnostmi.

Geocinema (Solveig Suess in Asia Bazdirijeva) je kolektiv, ki raziskuje možnosti »planetarne« ideje filma. Površje planeta je z vse večjo količino podob, ki jih ustvarjajo posamezniki in tehnologije, danes vedno bolj natančno dokumentirano. Raziskovalno delo kolektiva vključuje refleksijo tako arhitekture kot infrastrukture, ki podpirata to mrežo in za kolektiv predstavljata decentraliziran aparat gibljive podobe.

X

Več informacij na www.mfru.org

 

Predstavitev filmov v okviru programa MFRU- Mednarodnega festivala računalniške umetnosti organizira Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju z Moderno galerijo.