MG+MSUM

PREDAVANJE | Božidar Jezernik: Jugoslavija, dežela sanj
Sreda, 22. maj 2019 | 18:00 | avditorij Moderne galerije
#
#
#
#

Božidar Jezernik: Jugoslavija, dežela sanj

Predavanje

Moderna galerija, avditorij

 

Vabimo vas na predavanje Božidarja Jezernika, ki bo v sredo, 22. maja 2019, ob 18. uri v avditoriju Moderne galerije. Predavanje je del programa razstave  | Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941).

 

Mnenja o tem, kaj in kakšna je bila Jugoslavija za časa svojega obstoja, se danes močno razlikujejo, največkrat si medsebojno nasprotujejo ali se celo izključujejo. Nekako kot v stari indijski zgodbi o slepih, ki so si »ogledali« slona. Vsak ga je prijel za drug del telesa, zato ga je tudi vsak »videl« po svoje: tistega, ki se je dotaknil slonove noge, je spominjal na drevo; tistega, ki se dotaknil njegovega repa, pa na kačo.

 

Jugoslavija ni (bila) živo bitje, zato tudi ni mrtva. Po drugi strani pa, čeprav ni (bila) živo bitje, je »živela« in še vedno »živi« v glavah in srcih ljudi, bodisi kot prispodoba vsega slabega, bodi kot prispodoba vsega dobrega.

 

Eni in drugi ter tisti vmes, pa to »posmrtno življenje« uporabljamo kot temelj svojega prav in svoje identitete. Torej, manj kot vemo o Jugoslaviji, bolj votla je naša predstava o sebi. Če ne vemo, od kod prihajamo, kako naj vemo, kje smo in kam gremo?

 

Za tehten pogled vase je metoda pozabe (jugoslovanske) preteklosti majhne uporabne vrednosti. Če hočemo zares spoznati, od kod prihajamo, se moramo ozreti nazaj in se skušati vživeti v kožo onih, ki so kar dvakrat na ruševinah svetovne vojne oblikovali Jugoslavijo. S svojimi razmišljanji so namreč sooblikovali sebe in svoj svet – in nas, ki smo njihovi dediči.

 

Pozor: Od kar je ugasnila vera v posmrtno življenje pokojnikov, pokopanih v egipčanskim piramidah, lahko o njih razmišljamo kot o monumentalnem absurdu. Vendar nam tako razmišljanje ne pove ničesar o tem, kaj so mislili in občutili tisti, ki so v svojem času zgradili ta arhitektonska čudesa.

 

_____________________

Božidar Jezernik je profesor za etnologijo Balkana in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.  Področja njegovega raziskovanja so: zgodovina in kultura srednje in jugovzhodne Evrope; percepcija in konstrukcija »Drugega«, življenje v ekstremnih razmerah,  zgodovina in politike (kulturne) dediščine, nacionalizem,  kulturna dediščina  in kolektivni spomin. Je avtor mnogih člankov in publikacij,  njegova zadnja knjiga Jugoslavija, zemlja snova, ki je bila lani izdana v Beogradu, je posvečena stoti obletnici ustanovitve Jugoslavije.

 
Priporočamo