MG+MSUM

DELAVNICA ZA ODRASLE | Staška Guček: MOTHeremin, DIY elektronsko zvočilo
Petek, 15. februar 2019 | 16.00—19.00 + sobota, 16. februar 2019 | 11.00—15.00
#
#
#
#
#
#

MOTHeremin je analogno elektronsko zvočilo, ki ga je razvila in oblikovala Staška Guček, članica eksperimentalnega glasbenega kolektiva Kikimore, ki se predstavlja na razstavi Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

 

Elektronsko zvočilo je avtorica razvila v okviru četrte edicije enotedenskega tabora za tehnologijo, znanost in umetnost PIFcamp 2018 v dolini reke Soče, navdahnjena z nočnimi metulji smaragdnega okolja.

 

Udeleženke delavnice ne potrebujejo nobenega predznanja niti o elektroniki niti o eksperimentalni glasbi. Mentorica delavnice Staška Guček vam bo predstavila vse elektronske komponente z jezikom, ki bo dostopen prav vsem. Višina prispevka za udeležbo na delavnici je 30€ na osebo, domov pa si boste odnesle svoje lastnoročno zalotano elektronsko zvočilo. Število mest je omejeno na 10 udeleženk. Prijave sprejemamo na: urska.lipovz@mg-lj.si​.

 

Zvočilo temelji na tiskanem vezju enega izmed prvih elektronskih glasbil — thereminu, ki ga je izumil ruski fizik Leon Sergejevič Theremin. Njegova posebnost je, da se ga igra brez dotika s spreminjanjem razdalje od dveh elektrod oz. anten. Osnova delovanja theremina sta dva oscilatorja, konstanten in spremenljiv, saj zaznava kapacitivnost človeškega telesa. Z drugo elektrodo se kontrolira amplituda zvočnega signala. MOTHeremin je preprostejša verzija vezja in je zgrajena z logičnima vezjema IC4046 in IC4069 v CMOS izvedbi. Potenciometra uravnavata glasnost in frekvenco; eden od oscilatorjev je povezan z antenama. S premikanjem roke ob njima, se uporabnik vključi v vezje kot negativni pol kondenzatorja in s tem spreminja kapacitivnost oziroma frekvenco oscilatorja.

 

 

_____________________

Staša Guček, rusistka in polonistka, se ukvarja z mentorsko dejavnostjo v Rampa Laboratoriju v sklopu Zavoda Kersnikova v Ljubljani, kjer vodi delavnice s področja zvoka, "naredi-sam/a" analognih inštrumentov in programiranja. Poleg tega neguje kolektiv ČIPke, Iniciativo za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost, in vodi ponedeljkove odprte laboratorije. Od leta 2016 je članica eksperimentalne noise zasedbe Kikimore, kjer izdeluje elektronska analogna zvočila. ​

 

Kikimore je eksperimentalna zvočna skupina šestih članic, ki so januarja 2016 začele ustvarjati hrup na Noise čajanki v laboratoriju Rampa v Ljubljani v organizaciji Iniciative ČIPke. ČIPke so varni prostor za spodbujanje žensk v tehničnih, znanstvenih in intermedijskih poklicih, RAMPA Laboratorij na Kersnikovi 4 pa jim omogoča produkcijsko pomoč in prostor za delovanje.