MG+MSUM

PREDAVANJE | Olia Lialina: Celoten internet
29. maj 2018 | 18:00
#
#
#
#

Olia Lialina

Celoten internet

Predavanje

 

Moderna galerija Ljubljana, Cankarjeva ulica 15, Ljubljana

Torek, 29. maj 2018, ob 18.00 uri

 

Digitalna raziskovalka, arhivistka, model za GIF-e in ikonična pionirka spletne umetnosti Olia Lialina bo v predavanju obravnavala najpomembnejše elemente spleta iz sredine devetdesetih let in razkrila odnos med novim medijem in njegovimi prvimi uporabniki. Sredi devetdesetih let je bil splet bleščeč, bogat, oseben, počasen in v izdelavi. Danes tega odnosa ni več, internet je postal množični medij, ki upošteva ambicije internetnih podjetij, profesionalna avtorska orodja in smernice uporabnosti. Olia Lialina bo govorila o odločitvah, ki so jih skrbniki spletnih strani v obdobju pred družbenimi omrežji morali sprejeti pri svojem delu, preden je oblikovanje spletnih strani postalo poklic, in o svojih izbirah danes, kot oblikovalka, strastna raziskovalka vernakularnega spleta in skrbnica arhiva One Terabyte of Kilobyte Age (Terabajt kilobajtne dobe).

 

Danes ni lahko najti strani, narejenih sredi devetdesetih let, ki bi bile dostopne na spletu in bi bile videti isto kot takrat, saj jih je večina izginila, ko je Yahoo leta 2009 zaprl GeoCities.

 

GeoCities je bila največja storitev brezplačnega gostovanja spletnih strani sredi devetdesetih let in prvi dom številnih uporabnikov spleta. S prihodom in profesionalizacijo Spleta 2.0 je storitev GeoCities postala tudi sinonim za 'slab okus', s porastom družbenih medijev je število njenih uporabnikov drastično upadlo, kar je vodilo k njenemu zaprtju. Toda preden je bilo vse izgubljeno, je peščici internetnih aktivistov in arhivistov uspelo rešiti precej strani in nedavno izdati en terabajt velik torrent.

 

Raziskovalni inštitut Geocities Research Institute (ki sta ga začela Olia Lialina in Dragan Espenschied) je prenesel te datoteke, obnovil spletne strani in z uporabo sodobne infrastrukture kulturo devetdesetih let prinesel na splet. Tako se je začel projekt One Terabyte of Kilobyte Age.


Umetnica bo občinstvu predstavila bisere zgodnje spletne kulture, pri tem pa se ne bo ustavila le pri običajnih znakih 'v izdelavi' (under construction) in nostalgiji animiranih GIF-ov. Predstavila bo, kaj je pomenilo narediti spletno stran v tehničnem, filozofskem in ideološkem smislu. Govorila bo o tem, kako Geocities Research Institute na edinstven način uporablja tehnične nastavitve za to, da posnema stare strani, in kaj zares pomeni digitalna konservacija, nenazadnje pa tudi o novejših primerih izbrisanih družbenih omrežij in družbenih storitev.

 

__________________

Olia Lialina je ena izmed najbolj znanih pripadnikov net.art scene iz devetdesetih let in zgodnja pionirka spletne umetnosti. Njeno zgodnje delo je imelo velik vpliv na prepoznanje interneta kot medija za umetniško izražanje in pripovedovanje zgodb. V tem stoletju je s svojo stalno pozornostjo do internetne arhitekture, internetnega jezika (net.language) in vernakularnega spleta, tako v umetniških kot založniških projektih, postala pomemben glas v sodobni umetnosti in teoriji novih medijev.

 

V zadnjih dveh desetletjih je ustvarila številna vplivna dela spletne umetnosti: My Boyfriend Came Back from the War (Moj fant se je vrnil iz vojne, 1996), Agatha Appearsm (Agata se pojavi, 1997), First Real Net Art Gallery (Prva resnična galerija spletne umetnosti, 1998) in Last Real Net Art Museum (Zadnji resnični muzej spletne umetnosti, 2000), Online Newspapers (Spletno časopisje, 2004–2013), Summer (Poletje, 2013).

 

Lialina je znana tudi po tem, da je sama sebe uporabila za GIF model ter ustanovila eno prvih spletnih galerij, Art Teleportacia. Je soustanoviteljica in skrbnica arhiva One Terabyte of Kilobyte Age in profesorica na Merz Akademie v Stuttgartu, Nemčija.

 

 

 

RAZSTAVA

Olia LialinaCeloten internet 

Samostojna razstava

Aksioma | Projektni prostor, Komenskega 18, Ljubljana

30. maj – 13. julij 2018

 

Odprtje razstave: sreda, 30. maj 2018, ob 19.00 uri

 

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2018

 

Predavanje je del dogodkov ALUO uho, ki jih organizira Akademija za likovno umetnost in oblikovanje – Univerza v Ljubljani.

 

V sodelovanju Moderno galerijo Ljubljana.

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.