MG+MSUM

PREDAVANJE | Branka Stipančić | Pogled na umetnost osemdesetih let ...
10. januar 2017 | 18:00
#
#
#
#

Branka Stipančić

Pogled na umetnost osemdesetih let skozi delo umetnostnih institucij in samoorganiziranost umetnikov na Hrvaškem

 

Predavanje

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

 

Vabimo vas na predavanje hrvaške umetnostne zgodovinarke in kustosinje Branke Stipančić v torek, 10. januarja, ob 18. uri v seminarju +MSUM-a. Predavanje je del projekta OSEMDESETA, ki vključuje trojico razstav, posvečenih osemdesetim letom in njihovi dediščini.

 

Umetnost osemdesetih let 20. stoletja zaznamuje predvsem trend »nove podobe« (Transavanguardia, Neue Wilde, New Image painting...). Galerije v takratni Jugoslaviji so z navdušenjem sledile novemu valu na domači in mednarodni likovni sceni. Zanimanje za konceptualno, postkonceptualno in medijsko umetnost, ki se je prakticirala v sedemdesetih letih, sicer ni zamrlo, se je pa znatno zmanjšalo. To še zlasti kažejo biografije umetnikov, pri katerih po pogostem predhodnem sodelovanju na razstavah v sedemdesetih letih nastane zatišje. Kljub temu da je v Zagrebu obstajala naklonjena Galerija suvremene umjetnosti, ki je podpirala raziskovalno in inovativno umetnost, so se morali umetniki sami organizirati, če so želeli ublažiti neugodne razmere v umetnostnem prostoru. Aktivnosti, kot so performansi na ulici, novo zasnovana Galerija proširenih medija, mreženje umetnikov v umetniška društva in študentske galerije ter sodelovanje pri umetniških časopisih, so nadomeščale to, kar so nekdaj pokrivale umetnostne institucije. Temu je sledilo delovanje umetnikov v okviru alternativnega prostora delovne skupnosti umetnikov Podroom.

 

 

__________________

Branka Stipančić je samostojna kustosinja, avtorica in urednica, ki živi v Zagrebu. Diplomirala je iz umetnostne zgodovine in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu. V letih 1983-1993 je bila kustosinja v Muzeju suvremene umjetnosti v Zagrebu in direktorica Sorosevega centra za sodobno umetnost SCCA v Zagrebu od 1993 do1996. Med njenimi izbranimi razstavami in publikacijami so: Personal Cuts –Art Scene in Zagreb from 1950s to Now (Carré d’Art Musée d’Art Contemporain Nîmes, 2014), Mišljenje je forma energije (Arkzin / HS AICA, Zagreb, 2011), Mladen Stilinović – Sing! (Ludwig Museum, Budimpešta), Vlado Martek – Poetry in Action (DelVe, Zagreb, 2010), Josip Vaništa – The Time of Gorgona and Post-Gorgona (Kratis, Zagreb, 2007), Mangelos nos. 1 to 9 ½ (Museu Serralves, Porto, 2003). 

 

 

 

Projekt OSEMDESETA sodi v petletni program Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989; tega vodi konfederacija muzejev Internacionala. Podpirata ga Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Program Kultura Evropske unije.

 

Podpora:


 

 

Risba: Goran Trbuljak, Risba iz serije Galerije v New Yorku po risbah iz 1983, Zagreb, 1983.