MG+MSUM

VODSTVO U3: Ištvana Išt Huzjana, Jedra in Reaktorski center Podgorica
Petek, 16. september 2016 | 16:00
#
#

Ištvan Išt Huzjan

Jedra

 

Vabimo vas na zadnji organizirani ogled razstave Ištvana Išt Huzjana, Jedra in Reaktorskega centra Podgorica, Reaktorski center, Podgorica pri Ljubljani.

 

V petek, 16. 9. 2016, ob 16.00 uri, Reaktorski center Podgorica

 

Vabimo vas na zadnji ogled razstave Ištvana I. Huzjana na zelenici kompleksa Reaktorskega centra Podgorica, ki mu bo sledil ogled reaktorja TRIGA pod strokovnim vodstvom direktorja Reaktorja doc. dr. Luka Snoja.

 

Reaktorski center Podgorica je del Instituta »Jožef Stefan«.  Zgrajen je bil pred natanko petdesetimi leti. Reaktor TRIGA je bil postavljen kot osnova, okrog katere se je gradilo znanje o jedrski tehnologiji. To znanje je bilo kasneje koristno uporabljeno pri gradnji in obratovanju prve jedrske elektrarne, meritvah sevanja v okolju, varnostnih analizah. Institut je od svojega nastanka usmerjal raziskovalno dejavnost tudi na raziskave v jedrski fiziki ter na raziskave v zvezi z uvajanjem rabe jedrske energije v miroljubne namene. Avtor stavbe je arhitekt Oton Jugovec, ki je za objekt jedrskega reaktorja v Podgorici (1961–1965) uporabil samosvojo formo, ki asociira na atomsko gobo kot antipod naravni krajini, kjer leži. Objekt, predlagan za spomenik državnega pomena, je postavljen sredi polj. Na zelenico, ki ga obkroža, je Ištvan I. Huzjan postavil svoj objekt »Jedra«. Umetniška intervencija sestoji iz umetnikove uporabe prostora reaktorja za kratkotrajni atelje z namenom, da po končani izvedbi okolje reaktorja spremeni v forma vivo, kjer je v reaktorju nastali umetniški objekt »Jedra« Jugovčevi zgradbi odlično sožitje.

 

Možnost organiziranega prevoza iz Ljubljane. Odhod ob 15.30 uri izpred Moderne galerije. Obvezne prijave  na izobrazevanje@mg-lj.si, telefon 01/241-68-00. Prijave sprejemamo do zapolnjenih prostih mest.

 

_____________________
Luka Snoj je diplomiral iz fizike na Fakulteti za Matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (FMF UL). Leta 2009 je na isti fakulteti doktoriral s temo analiza fizikalnih parametrov reaktorja TRIGA na področja jedrske tehnike. V letih 2010 in 2013 je bil na večmesečnem podoktorskem usposabljanju na Centru za fuzijsko energijo v Culhamu v Angliji. Tam se je ukvarjal z izračuni transporta nevtronov za podporo meritvam moči fuzijskega tokamaka JET. 


V leto 2010 je postal vodja reaktorja TRIGa na Institutu Jožef Stefan (IJS). Od leta 2014 je tudi vodja odseka za reaktorsko fiziko na IJS. Aktiven je tudi na pedagoškem področju, in sicer predava reaktorsko in radiacijsko fiziko na FMF UL, kjer je bil leta 2014 izvoljen v naziv docent. 

 

Daljša biografija.

 
Priporočamo