MG+MSUM

NSK od Kapitala do kapitala | Barbara Borčić: "Celostna umetnina Laibach"
07. julij 2015 | 17:00
#
#
#
#

Predavanje umetnostne zgodovinarke Barbare Borčić o "Celostni umetnini Laibach" v seminarju +MSUM

Barbara Borčić je razmišljala o zgodnjih Laibachovih dogodkih in razstavah, ki so definirali javno podobo Laibach Kunsta med letoma 1981 in 1984. Kot so-redaktorica Galerije Škuc v prvi polovici osemdesetih let je bila del živahne ljubljanske alternativne scene – doslej najbolj množičnega kulturnega in družbenega gibanja v slovenskem prostoru, ki je razvilo odmevno kulturno in socialno prakso –, ta pa je spodbudno delovala in podpirala tudi delovanje skupine Laibach.

Gesamtkunstwerk ali celostna umetnina Laibach učinkuje značilno celostno, čutno in emocionalno, telesno in mentalno. Ni več ločnice med posamičnimi področji in disciplinami, vsa izrazna sredstva in orodja funkcionirajo simultano v razširjenem polju umetnosti. Mediji so zgolj nosilci podob in zvokov, ki jih ti potrebujejo, da bi postali vidni in slišni: vizualnost, glasba, performativnost, tekst. V svoji večmedijski praksi in celostni podobi Laibach uporablja domala vsa razpoložljiva izrazna sredstva: glasbene koncerte in performanse, video, klasične oljne slike, kseroks in grafike, kasete in plošče, publikacije, odrsko inscenacijo, koreografijo, rekvizite, imidž.

Več o predavanju in predavateljici na povezavi

 

 

Predavanje je del programa razstave NSK od Kapitala do kapitala: Neue Slowenische Kunst - dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije, ki je na ogled v Moderni galeriji do 16. avgusta 2015.

 



Razstava je del petletnega programa Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989, ki ga vodi konfederacija muzejev Internacionala. Podpirajo jo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Program Kultura Evropske unije in Foundation for Arts Initiatives. Publikacijo, ki spremlja razstavo, podpirata Kontakt, zbirka Erste Group in Fundacija ERSTE, njen soizdajatelj in distributer pa je MIT Press.

 
Priporočamo