MG+MSUM

NSK Obzornik, 1, 2, 3, 1989
16. junij 2015 | 18:00
#

Projekcija  s komentarjem avtorja Petra Vezjaka (Retrovizija) in filmskega teoretika Andreja Špraha

 

Vabimo vas na projekcijo treh oddaj NSK Obzornika iz leta 1989 in pogovor, ki ga bosta imela avtor Peter Vezjak in filmski teoretik Andrej Šprah v torek, 16. junija, ob 18. uri v seminarju +MSUM-a.

 

NSK Obzornik so trije filmi o skupini Laibach, ki jih je posnel oddelek za film in video kolektiva NSK, imenovan Retrovizija, ki je bil zadolžen za poročanje o delovanju Neue Slowenische Kunst v medijih, predvsem na televiziji. Retrovizijo je vodil režiser Peter Vezjak, ki je za NSK režiral številne glasbene videe, pa tudi oddaje o kulturi in mednarodnih projektih NSK-ja. Glavni namen dejavnosti Retrovizije  je bil uporabiti medij televizije za vsakodnevno seznanjanje ljudi z novicami o projektih NSK-ja.  Serija treh televizijskih filmov o skupini Laibach je bila tako leta 1989 predvajana na nacionalni televiziji TV Ljubljana pod naslovom NSK Obzornik. Prevzemala je format dnevnih televizijskih novic in tako uporabila vedno bolj uveljavljajoči se nacionalni medij za obveščanje najširše populacije o svojih dejavnostih.

 

TV obzornik je bil filmska oblika, ki je vključevala prepletanje (dokumentarne) podobe in aktualne družbene vsebine z namenom utrjevanja političnih in ideoloških pozicij vladajočih struktur. O uporabi tega  filmskega žanra, ki se je spreminjal skozi čas, bo spregovoril Andrej Šprah, filmski teoretik in pisec, ki med drugim raziskuje vprašanja angažiranega in dokumentarnega filma v dialogu s Petrom Vezjakom arhitektom in avtorjem NSK Obzornikov.