MG+MSUM

NSK od Kapitala do kapitala | Projekcija filma BRAVO in pogovor s Petrom Vezjakom
10. junij 2015 | 18:00
#
#

Laibach, Sympathy for the Devil, 1988, režija Peter Vezjak

Projekcija in pogovor v sredo, 10. junija, ob 18. uri v avditoriju Moderne galerije. 

Dogodek se je začel s projekcijo dokumentarnega video filma BRAVO: Laibach v filmu iz leta 1993, kjer se posnetki z Laibachove turneje prepletajo z igranimi prizori, video spoti in s teoretskimi razmišljanji filozofa Slavoja Žižka in kritika Chrisa Bohna. Projekciji bo sledil komentar režiserja filma Petra Vezjaka

Na ogled sta bila tudi dva kratka videospota skupine Laibach, Sympathy for the Devil, iz leta 1988 in Wirtschaft ist Tot, 1990, ki ju je tudi režiral Peter Vezjak. Posebej v prvem videu, ki je nastal v okviru video produkcije Retrovizija, je Vezjak spretno manipuliral z zahodnimi strahovi pred barbarstvom z Vzhoda, ob tem pa parodiral rockovski ekces v slogu the Rolling Stones. Prizori s Predjamskega gradu kažejo člane Laibacha na predmoderni, fevdalni gostiji, nato z gorečimi baklami koračijo skozi spektakularne Škocjanske jame ter končno v družbi ženske in otrok pozirajo na razrušenem prizorišču. 

 

Več o razstavi NSK od Kapitala do kapitala si lahko preberete na povezavi ali spletni strani ob razstavi NSK od Kapitala do kapitala.

Peter Vezjak je arhitekt. V okviru kolektiva NSK je bil vodja oddelka za film in video Retrovizija, ki je bila zadolžena za soočanje s hitro razvijajočo se medijsko krajino, lastno obdobju osemdesetih in devetdesetih let minulega stoletja.    

 
Priporočamo