MG+MSUM

PREPIH | Neža Knez: Dotiki, spremembe, viskozen čas
20. april–27. avgust 2023
#
#
#
#
#

Neža Knez  
Dotiki, spremembe, viskozen čas, 2023
 
multimedijska prostorska postavitev  
 
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, + MSUM
Odprtje
: četrtek, 20. april 2023, ob 19. uri
Trajanje razstave: 20. april–27. avgust 2023


Kustosinja razstave je Ana Mizerit.

Multimedijska postavitev umetnice Neže Knez z naslovom Dotiki, spremembe, viskozen čas, na ogled v sklopu serije Prepih v MSUM-u, predoči umetničin metodološki pristop, ki je obenem sestavni del umetniškega dela in perspektiva, skozi katero ne gledamo posameznih elementov ločeno, ampak jih umestimo v dinamično mrežo odnosov, ki postanejo jedro in struktura samega dela. Množica elementov, ki sestavljajo postavitev, deluje kot povezovalne niti med umetniškimi oblikami, preko tega pa strukturira tudi naš komunikacijski obstoj. 

Umetnica posamezne sklope organizira v zvočne, svetlobne in materialne komponente ter gibljive slike na ekranih, ki skupaj tvorijo koreografijo dinamičnih, fiktivnih oblik, pretvorjenih ali preusmerjenih v nove strukture in energije. To se zgodi v posebej prirejenih okoljih, v procesu eksperimentiranja, v katerem umetnica izpostavi materiale stiku z drugimi snovmi in reakciji z njimi, da se preoblikujejo in izgradijo sami. Razmerja, ki jo ob tem še posebej zanimajo, so razmerja med naravnim in umetnim, analognim in digitalnim, fragilnim in robustnim, kot je na primer izpostavljanje smole in voska v tekoči obliki elementu vode, razvijanje filmskega traku in fotopapirja s tehniko fitograma (phytogram), ki temelji na kemični sestavi toksičnih rastlin, združevanje in sopostavljanje objektov in svetlobe, plastenje in odboji svetlobe ter difuzija slik. Diametralne lastnosti materialov kasneje pogosto še mehansko in digitalno predela z elektronsko tehnologijo in industrijskimi materiali. 

Proces transformacije, podoben umetničinim eksperimentom v ateljeju, se odvija tudi na mestu same postavitve z interaktivnim doprinosom posameznikov in zvočnega okolja, v katerem se delo nahaja. Preko mikrofona se ti zvočni valovi pretvarjajo v vibracijo vodne površine in svetlobe in s tem preoblikujejo njuno pojavnost. 
Umetnica tako kot ključni moment celotne instalacije izpostavi stik oziroma fizični kontakt, ki sproži proces komunikacijskega vmesnika javne intime in je hkrati vsebina in forma instalacije, saj eno nenehno vpliva na in oblikuje drugo. Takšen koncept vsebuje ideje o kontinuiteti, neposrednem stiku in resonanci ter ustvarja občutek bližine in empatije do objekta, kar v postavitvi še posebej poudarja pripovedna komponenta. Ta tvori pomemben del celote in ima več različnih obravnav pripovedovanja ter v odnosu do instalacije vključuje pretakanje subjektivnosti in poigravanje z dvojnostjo s pogostim menjavanjem pripovednih ravni in jezikovnih registrov. Preko nje se umetnica nanaša na svoje telo, dotik, na druga telesa in njihove »netelesnosti« ter tudi na prostor, kjer se gledalci nahajajo, in na prostore, ki še pridejo.

Kot zapiše umetnica sama, so slike in objekti, ki nastanejo v takšnem pristopu k delu, rezultat srečanja in zbliževanja materialov in medijev, ki so v nenehnem gibanju, kjer ni nič statično in se nič ne ustavi, ampak so trenutek srečanja različnih trajektornih snovi in materialov; so kakor metabolizem, ki sprejme zunanji svet in ga prebavi, torej preoblikuje. Ana Mizerit

 

 

_________________

Neža Knez se je rodila v Ljubljani leta 1990. Leta 2014 je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (UL ALUO), kjer nadaljuje magistrski študij pod mentorstvom profesorja Jožeta Baršija. Leta 2017 je za diplomsko delo prejela najvišje priznanje summa cum laude. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim nagrado Ministrstva za kulturo RS, nagrado European Mobile Award (i-Portunus - Goethe Institut), priznanje UL ALUO, nagrado UL ALUO za posebne študentske dosežke, nagrado za inovativen pristop h grafični umetnosti, študentsko Prešernovo nagrado in nagrado Skupine OHO. Leta 2018 je prejela dveletno rezidenco v Ustvarjalnem centru Švicarija. Med letoma 2020 in 2022 je hodila na zagrebški Akademijo WHW in šolo eksperimentalnega filma Restart, ki ju je uspešno zaključila. Živi in dela v Ljubljani in Zagrebu.

​Razstava sodi v serijo Prepih, ki je namenjena predstavitvam mlajših umetnikov in svežim idejam.

Neža Knez v bazi raz_ume

Zahvale: Tin Dožić

 

 
Priporočamo