MG+MSUM

RAZSTAVA | Kartiranje (ne)solidarnosti
1. oktober 2022–28. februar 2023 | A. M. Qattan Foundation Cultural Centre, Ramala, Palestina
#
#
#
#
#

Kartiranje (ne)solidarnosti

Razstava: 1. 10. 2022–28. 2. 2023
A. M. Qattan Foundation Cultural Centre, Ramala, Palestina

Sodelujoči umetniki in umetnice: Majd Darwish, Michael Baers, Minna Henriksson, Mohammad Sabaaneh, Shada Safadi.

Dolga leta kulturne solidarnosti s palestinskim bojem so povezala skupine umetnikov in umetniške kolektive, ki neumorno oblikujejo in sprožajo kulturne pobude z zahtevami za svobodo Palestincev in konec izraelske kolonialne nadvlade. Takšne solidarnosti in njihove družbenopolitične pobude je mogoče razumeti le v kontekstu določenega zgodovinskega trenutka. Osredotočenost zgodovinskega raziskovanja te teme postane fetiš, ki si ga včasih lahko razlagamo kot obupano levičarsko željo, da bi proti današnjemu vzponu desničarskih konservativnih politik, avtokracije in neokolonialnih obliko gospostva ter proti pospešenemu propadanju demokracije obudili te partikularne zgodovine.

Razstava Kartiranje (ne)solidarnosti temelji na preučevanju (ne)solidarnosti kot sredstva za razmislek o samem pojmu solidarnosti in o njeni nujnosti v današnjem času. Ne ukvarja se s prikazovanjem levičarske utopične želje po obujanju zgodovinskih umetniških gibanj v današnji politično-družbeni krizi kot sredstvu za uvajanje sprememb. Razstava razkriva vprašanja kulturne (ne)solidarnosti v Palestini z raziskovanjem prikritih zgodb in pripovedi, ki sodelujejo pri oblikovanju naše sedanjosti s preusmerjanjem pogleda na disfunkcionalnost solidarnosti, namesto da bi nakazovali, kako oblikovati zmagoslavno prihodnost.

Kustosa razstave Kartiranje (ne)solidarnosti sta Bojana Piškur (Moderna galerija, Ljubljana) in Yazid Anani, skupaj s kustosom asistentom Majdom Nasrallahom.

Razstava izhaja iz serije razstav Južna ozvezdja, zasnovanih na izvorni razstavi, prikazani v Moderni galeriji v Ljubljani leta 2019.
 

Fotografije: produkcija Qattan Foundation